Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Švédi poslali autonómny kamión T-pod prvýkrát na verejnú cestu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švédska dopravná spoločnosť Einride už v roku 2017 predstavila prvý prototyp autonómneho nákladného vozidla T-pod. Minulý rok bolo vozidlo testované v spolupráci s logistickou firmou DB Schenker a teraz sa tento autonómny elektrický kamión vydáva na verejné komunikácie.

Víziou spoločnosti Einride je, aby bol pohyb tovaru inteligentnejší, bez emisií, bezpečný, nákladovo efektívny a udržateľný. Ich prvé autonómne elektrické nákladné vozidlo T-pod by toto malo spĺňať do bodky, pričom podľa vyjadrenia spoločnosti „urobí mnohé konvenčné riešenia v oblasti cestnej dopravy prakticky zastaranými“.

Autonómny elektrický kamión T-pod.

Batériou poháňaný kamión T-pod nemá kabínu pre vodiča a vďaka kamerám, radarom, senzorom, technológii LiDAR a platforme Nvidia Drive dosahuje 4 úroveň autonómie. To znamená, že v prípade potreby môže byť na diaľku ovládaný ľudským operátorom. T-pod na jedno nabitie prekoná vzdialenosť približne 200 kilometrov, pričom môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 85 km / h.

Prvé testovacie vozidlo bolo nasadené do areáli spoločnosti DB Schenker vo švédskom Jönköpingu v novembri minulého roka. V marci tohto roka nasledovalo schválenie pre krátke testy na verejných komunikáciách. Na základe toho sa pred nedávnom uskutočnila pilotná jazda, ktorá prebiehala na krátkom úseku verejnej cesty v priemyselnej zóne, v ktorej sú typické nízke dopravné rýchlosti.

Autonómny elektrický kamión T-pod.

Autonómny elektrický kamión T-pod vyšiel s tovarom zo skladu DB Schenker, prešiel cez bránu, ktorá sa pred ním automaticky otvorila, a vstúpil do terminálu, kde bol tovar vyložený a kamión sa potom vydal naspäť. Tento test je malý, no dôležitý krok smerom k trvalo udržateľnej nákladnej doprave, ktorá prispeje ku globálnemu zníženiu škodlivých emisií CO2. Autonómny kamión bude pokračovať v dennej prevádzke medzi skladom a terminálom. Povolenie na jazdu platí do 31. decembra 2020.

Autonómny elektrický kamión T-pod.