Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívny monitorovací a zabezpečovací systém pre firemný vozový park

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Monitorovacie systémy vozidiel, s použitím technológie GPS, si už dávno našli svoje uplatnenie vo firemných flotilách. Kým však doteraz slúžili zväčša na bežné sledovanie polohy vozidla, či na vytváranie automatických kníh jázd, moderné technológie tieto systémy posunuli zase o krok ďalej. Dokazuje to aj systém TSS Monitoring z dielne slovenských vývojárov s rýchlou a zabezpečenou komunikáciou. Tí tak dokážu zefektívniť správu celého vozového parku aj tým, že schopnosti a funkcie systému prispôsobia priamo konkrétnym požiadavkám.

Inovatívny monitorovací a zabezpečovací systém TSS Monitoring je navrhnutý pre lokalizáciu, online sledovanie polohy a stráženie vozidiel, motocyklov, skútrov, autobusov, pracovných strojov či dokonca lodí a iného hnuteľného majetku. Svojmu používateľovi pritom prináša množstvo rôznych informácií o stave vozidla.

„Kde sa nachádza, notifikácia, prišlo, neprišlo, malo prísť. Rýchlosť auta, otáčky motora, či vôbec to auto pracuje, keď sa jedná napríklad o stavebný stroj, či je len na voľnobeh. Dokážeme sledovať krádeže PHMky, dokážeme sledovať spotreby, dokážeme sledovať, či sa auto nachádza v zóne tam, kde sa má nachádzať v tej danej, napríklad pracovnej dobe,“ vysvetľuje pán Peter Hlásny, obchodný riaditeľ – GPS Monitoring, TSS Group.

Vďaka doplnkovým modulom môže TSS Monitoring priniesť používateľom aj rozšírené možnosti. Napríklad dokáže rozlišovať prístup do auta pre viacerých používateľov pomocou čipov a bezpečnostných kariet. Takto je ho možné prepojiť aj s rezervačným systémom voľných vozidiel, ale aj so sledovaním dochádzky zamestnancov, čo po prepojení s firemným informačným a ekonomickým systémom uľahčuje administratívnu prácu.

„Keď mám dochádzkový systém na firme, s tou istou kartou dokážem sa identifikovať aj v dochádzkovom systéme na bráne a tým istým idem aj do auta. Nemusím mať toľko kľúčov a toľko všelijakých kariet,“ dopĺňa pán Peter Hlásny, obchodný riaditeľ – GPS Monitoring, TSS Group.

Základná monitorovacia GPS jednotka je napojená k dátovej zbernici vozidla a so servermi komunikuje cez SIM kartu prostredníctvom mobilného dátového pripojenia. Systém môže dokonca slúžiť aj ako doplnkové zabezpečenie ochrany proti zlodejom.

„Tá jednotka má v sebe akcelerometer, na základe ktorého dokáže snímať či už otrasy, či už nárazy, prudké zrýchlenie, brzdenie, zatáčky. A takisto sú tam snímače alebo softvér, ktorý dokáže detegovať nejaké rušenie pri tých pokročilejších riešeniach, čiže zarušenie nejakou GPS rušičkou alebo rušenie GSM signálu. Vyvoláme pozornosť a zablokujeme to vozidlo proti následnej manipulácii. A samozrejme server upozorní toho užívateľa, že sa stratilo spojenie s tým vozidlom,“ vysvetľuje pán František Megyesi, riaditeľ divízie – GPS Monitoring, TSS Group.

GPS monitorovací systém vo vozidle komunikuje so servermi každé tri sekundy, čo prispieva k rýchlejšiemu a presnejšiemu vyhodnocovaniu získaných informácií. Samozrejme v prípade prenosu dát sa nezabudlo ani na kybernetickú bezpečnosť.

„Či už tie dáta idú priamo z toho vozidla cez dátovú kartu, cez dátový tunel, ktorý je vlastne šifrovaný, je chránený proti odposluchu. Takisto dáta vlastne na serveroch, kde sa spracovávajú, tie dáta sú chránené rôznymi bezpečnostnými algoritmami. Takisto prístup užívateľský, využívame certifikáty, ktoré využívajú banky.“

Vďaka šikovným slovenským programátorom sa dá monitorovací systém prispôsobiť rôznym požiadavkám, v rámci možností rozširovacích modulov a dostupných technológií. Používateľ má prístup k informáciám zo systému buď cez počítač alebo prostredníctvom moderného spôsobu, pomocou mobilnej aplikácie. Používateľské rozhranie je navyše konfigurovateľné.

„Dokáže sám vyskladať špeciálny typ reportu a dokáže vlastne sám si zanalyzovať nejaké veci. Samozrejme sú tam šablóny, ktoré sú prednastavené, ale je tam veľká variabilita tých výstupov a dokáže vyhodnotiť aj údaje na základe nejakých vlastných špecifikácií,“ hovorí pán František Megyesi, riaditeľ divízie – GPS Monitoring, TSS Group.

Systém je pritom pravidelne aktualizovaný tak, aby bol kompatibilný s najmodernejšími vozidlami. Používateľ sa so systémom TSS Monitoring môže dostať aj k nonstop službe, ktorá mu vie podať informácie o prípadnom podozrivom správaní sa vozidla.

„Ako náhle sa stane napríklad, že má neautorizovaný štart alebo mu auto odíde, hneď z dispečingu volajú poskytovateľovi toho auta, že čo sa stalo. Či to je len nejaký planý poplach a zabudol niečo, alebo je to skutočne reálna krádež,“ dodáva pán Peter Hlásny, obchodný riaditeľ – GPS Monitoring, TSS Group.

Monitorovací a zabezpečovací systém z dielne TSS Group je teda modulárnym nástrojom, ktorý sa vďaka svojim technológiám dokáže prispôsobiť naozaj rozličným potrebám používateľov. Moderným firmám tak dokáže ušetriť čas a tiež finančné náklady, napríklad pri správe vozového parku.