Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obrovská batéria na kontajnerovej lodi zvýši jej efektívnosť

Obrovská batéria na kontajnerovej lodi zvýši jej efektívnosť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Maersk, v spolupráci s firmou Trident Maritime Systems, vytvorili obrovskú 600 kWh batériu v kontajneri, ktorá sa dá umiestniť na kontajnerovú loď, aby poskytla uskladnenú energiu. Batéria sa bude osádzať na kontajnerovú loď Cape Town (Kapské Mesto), patriacej spoločnosti Maersk.

Kontajnerová loď Kapské Mesto bola postavená v roku 2011 a je určená pre prepravu nákladu medzi západnou Afrikou a východnou Áziou. Nová kontajnerová batéria sa na loď osadí v decembri 2019 a prvá plavba s novou technológiou sa uskutoční začiatkom roku 2020. Batériový modul bol navrhnutý tak, aby nahradil nákladný kontajner na lodi. Dá sa nabíjať v prístave, cez lodný generátor alebo zo systému, ktorý využíva teplo vzniknuté z výfuku motora pre vytvorenie elektrickej energie.

Obria batéria sa dá použiť niekoľkými spôsobmi, aby prispela k zníženiu emisií a samozrejme zvýšila efektívnosť kontajnerovej lode Kapské Mesto. Batéria prispeje k zníženiu zaťaženia generátora, zvýši jeho výkon počas záťaže v špičke a naopak zníži potrebu púšťať generátor počas nízkej záťaže. Vďaka batérii sa tak celkovo bude generátor menej používať, čo sa odrazí na znížení nákladov na jeho údržbu a znížia sa tak i zbytočné prestoje. Batéria môže podľa potreby pridať až 1 800 kVA. Funguje aj ako záloha, keď generátor vypadne alebo musí byť vypnutý.

Spoločnosť Maersk chce využiť informácie získané z testovacej prevádzky kontajnerovej batérie pre zistenie toho, či je na správnej ceste k udržateľnej budúcnosti. Tento test poskytne údaje pre lepšie pochopenie skladovania energie, aby si technológia mohla nájsť cestu k ďalšej elektrifikácii flotily lodí Maersk a prístavných terminálov. Cieľom spoločnosti Mearsk je pritom stať sa do roku 2050 uhlíkovo neutrálnou.

Batériové moduly pracujú spolu s inými elektrickými a ovládacími komponentmi v kontajneri.