Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hyundai predstavuje elektrický minibus s dojazdom až 250 km

Hyundai predstavuje elektrický minibus s dojazdom až 250 km
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Hyundai Motor Company uviedla na trh prvý elektrický minibus County Electric. Ten je vybavený 128-kWh lítium-iónovou batériou, ktorá na jedno nabitie poskytne dostatok energie pre dojazd do vzdialenosti 250 km. Pomocou 150 kW nabíjačky sa dá úplne nabiť za niečo viac ako hodinu.

Model elektrického minibusu Hyundai County Electric bol vyvinutý ako ekologická alternatíva k dieselovým minibusom. Môže mať nakonfigurované miesta na sedenie pre 15 až 33 cestujúcich. Tieto sedadlá majú vyššie operadlo, ako v iných minibusoch. Elektrický pohon pridal viac priestoru vo vnútri, zatiaľ čo senzory zabezpečia, že sa stredné dvere nezatvárajú, keď cestujúci nastupuje alebo vystupuje. Jeden zo senzorov v dverách je pritom spojený s pohonným pedálom a ak deteguje pohyb cestujúcich, keď je vozidlo zastavené, zabráni minibusu v pohybe.

Elektrický minibus Hyundai County Electric.

E-minibus bol vybavený elektronicky riadeným vzduchovo-hydraulických kotúčových bŕzd, ktoré je určené pre lepšie zvládnutie vyššej hmotnosti vozidla v dôsledku súpravy batérii. Medzi ďalšie bezpečnostné prvky patrí núdzový východ zozadu, systém, ktorý predchádza prevráteniu vozidla, zabránenie pretáčaniu kolies, nové nastavenie bezpečnostných pásov, ktoré je zamerané na zníženie tlaku v brušnej dutine počas núdzového brzdenia či digitálny zvuk motora, ktorý upozorňuje chodcov na prítomnosť minibusu.

Elektrický minibus Hyundai County Electric.

Spoločnosť Hyundai Motor hovorí, že batéria s výkonom 128 kWh sa dá úplne nabiť už za 72 minút prostredníctvom nabíjacej stanice s 150 kW. Na domácej 220 V zásuvke by nabíjanie trvalo 17 hodín. Vodiči sa môžu tešiť na rýchlejšie zrýchlenie v rozmedzí rýchlosti od 50 do 80 km / h v porovnaní s dieselovými autobusmi. K pohodliu počas jazdy prispeje vyhrievané sedadlo a vodič má k dispozícii aj prístrojový LCD panel so 7-palcovou hlavnou obrazovkou a dvoma 4,2-palcovými pomocnými displejmi.

V tomto okamihu zatiaľ nie je jasné, či spoločnosť Hyundai bude ponúkať svoj elektrický minibus County Electric aj mimo kórejský trh.