Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aerion pracuje na nadzvukovom dopravnom lietadle pre 50 cestujúcich

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Aerion sa po oznámení svojho nadzvukového obchodného lietadla AS2, ktoré by sa malo sa malo vzniesť na svoj prvý let do roku 2023, rozhodla predstaviť aj model pre bežných ľudí. Ak sa lietadlo AS3TM postaví, bude to nadzvukové dopravné lietadlo s kapacitou pre 50 cestujúcich, ktoré bude schopné dosiahnuť rýchlosť nad 4 machy.

To je minimálne dvojnásobok maximálnej rýchlosti nadzvukového dopravného lietadla Concorde a predstavuje pozemnú rýchlosť niekde nad 4 800 km / h. To by podľa spoločnosti Aerion znamenalo, že let z Los Angeles do Tokia by mohol trvať menej ako tri hodiny, oproti 12-tim hodinám letu súčasnými bežnými dopravnými lietadlami.

Pripravované nadzvukové dopravné lietadlo Aerion AS3TM by malo mať dolet až okolo 7 000 námorných míľ (12 964 km). Ak je to skutočná hodnota doletu a nezahŕňa povinné tankovanie paliva, mohlo by toto lietadlo zvládnuť najdlhšie lety na svete. Spoločnosť Aerion tak chce umožniť ľuďom cestovať medzi ľubovoľnými dvoma bodmi na svete za tri hodiny alebo ešte kratší čas.

Pripravované nadzvukové dopravné lietadlo Aerion AS3TM by malo prepraviť 50 pasažierov rýchlosťou až 4 machy.

Spoločnosť tvrdí, že toto nadzvukové dopravné lietadlo „má za cieľ dostať sa do oblakov pred koncom desaťročia“. No pred tým treba prekonať ešte viaceré prekážky. Po prvé ide o otázku predpisov a povolení, ktoré umožnia nadzvukové lety dopravného lietadla nad pevninou. Potom je tu otázka dopytu. Dlhodobé finančné dopady pandémie ochorenia Covid-19 na letecký priemysel nie sú stále známe, ale jedným z nich je určite to, že ľudia si zvykajú na online podnikanie namiesto osobných stretnutí. Či sa svet vráti do bežných koľají po prekonaní pandémie je teraz ťažké predpovedať.

Lety nadzvukovým dopravným lietadlom budú stále prémiové, no mohlo by sa nájsť dostatok ľudí, ktorí sú ochotní si zaplatiť za komfort a najmä výrazné skrátenie času letu.