Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bye Aerospace pripravuje osemmiestne elektrické lietadlo eFlyer 800

Bye Aerospace pripravuje osemmiestne elektrické lietadlo eFlyer 800
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americká startup spoločnosť Bye Aerospace je v súčasnosti známa vďaka svojmu dvojmiestnemu lietadlu s elektrickým pohonom eFlyer 2. No teraz sa chce do povedomia zapísať oznámením plánovaného osemmiestneho elektrického lietadla.

Pod označením eFlyer 800 bude toto e-lietadlo s vrtuľovými turbínami schopné pojať maximálne sedem cestujúcich spolu s jedným alebo dvoma pilotmi v kabíne. O pohon sa postarajú dva elektromotory ENGINeUS umiestené v krídlach, ktoré vyrába partner projektu Safran Electrical & Power. Tieto elektromotory budú poháňané štvornásobne zálohovanými lítiovými batériami s odhadovaným doletom 500 námorných míľ (približne 926 kilometrov) na jedno nabitie. Lietadlo bude mať rýchlosť stúpania 1 036 metrov za minútu a jeho maximálna letová výška je 10 668 metrov.

Vizualizácia pripravovaného osemmiestneho elektrického lietadla eFlyer 800 od spoločnosti Bye Aerospace.

V prípade, že by zlyhali batérie alebo čokoľvek iné, bude lietadlo eFlyer 800 tiež vybavené leteckým padákom. Medzi ďalšie funkcie patrí núdzový systém automatického pristátia s vyhnutím sa nebezpečnému terénu, solárne články, ktoré pomáhajú udržiavať nabité batérie, či elektromotory v kolesách, ktoré uľahčia rolovanie po dráhe.

Vizualizácia pripravovaného osemmiestneho elektrického lietadla eFlyer 800 od spoločnosti Bye Aerospace.

Podľa spoločnosti Bye Aerospace by pripravované elektrické lietadlo eFlyer 800 malo mať len jednu pätinu prevádzkových nákladov v porovnaní s bežnými lietadlami s dvoma vrtuľovými turbínami. Výhodou je tiež aj to, že eFlyer 800 nebude produkovať žiadne priame emisie oxidu uhličitého a toto e-lietadlo by malo byť podstatne tichšie ako bežné lietadlá s konvenčným pohonom.

Spoločnosť je v procese určovania cien a čoskoro by mala oznámiť prvých zákazníkov. No priemerný počiatočný odhad dostupnosti je podľa harmonogramu štyri až šesť rokov.