Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najnovší doručovací dron Wincopter prepraví naraz až tri balíčky

Najnovší doručovací dron Wincopter prepraví naraz až tri balíčky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nemecký výrobca dronov Wingcopter predstavil model doručovacieho dronu novej generácie s názvom Wingcopter 198. Tento plne elektrický dron s vertikálnym vzletom a pristátím má pevné krídlo a výklopný rotor. Počas jediného letu je pritom schopný doručiť tri balíčky na viac miest.

Nový doručovací dron Wingcopter 198 je založený na patentovanej technológii sklopného rotora spoločnosti Wingcopter, ktorá umožňuje jeho vertikálne zdvíhanie do vzduchu ako helikoptéra a tichý a plynulý prechod na vodorovný let s pevnými krídlami ako lietadlo. Osem rotorový stroj má 65 x 198 x 152 centimetrov a váži 20 kilogramov, vrátane dvoch rýchlo vymeniteľných lítium-iónových 814 Wh batériových modulov. Dron má maximálnu vzletovú hmotnosť 25 kilogramov.

Plne elektrický doručovací dron Wingcopter 198.

Naraz je možne prepraviť až tri balíky s rozmermi 22 x 40 x 19 centimetrov, pričom každý z nich je pripevnený k vlastnému navijaku. Vďaka tomu sa dá požadovaný balík pomaly spustiť dolu počas vznášania nad miesto doručenia alebo môže dron pristáť so zásielkou na zem. Za ideálnych podmienok môže doručovací dron preletieť až 75 kilometrov alebo zostať vo vzduchu po dobu 40-tich minút. Pri jednosmernom lete môže celkovo previesť 5 kilogramov nákladu.

Plne elektrický doručovací dron Wingcopter 198.

Dron využíva kombináciu rádií ADS-B, FLARM a Remote ID, vizuálnej umelej inteligencie, palubných senzorov a špeciálneho softvéru na vyhýbanie sa prekážkam. Kamery smerujúce nadol pritom využívajú optické snímanie založené na umelej inteligencii pre zaistenie presnosti pri klesaní a pristávaní balíka.

Myšlienkou je poskytnúť riešenie doručovania zásielok vo vidieckom alebo ťažko dostupnom prostredí. Balíky by sa tiež dali napríklad dopraviť pomocou nákladných vozidiel do distribučného skladu na pevnine a potom by sa pomocou flotily bezpilotných dronov Wingcopter 198 mohli prepraviť na ostrov alebo pobrežnú plošinu.

Plne elektrický doručovací dron Wingcopter 198 v akcii.

Spoločnosť Wingcopter hovorí, že jeden operátor môže súčasne ovládať až 10 týchto dronov, pričom pozemná stanica je dodávaná s vyhradeným hardvérom, vrátane 32-palcového 4K displeja. Hlavné komunikačné spojenie s operátorom je cez siete LTE / 5G, ktoré je navyše zálohované satelitnou technológiou Iridium. Spoločnosť tvrdí, že softvér a rozhranie boli navrhnuté pre plne autonómne lety mimo priamu viditeľnosť a automatizované doručovanie.

Plne elektrický doručovací dron Wingcopter 198 by sa mal čoskoro dostať do sériovej výroby.

Plne elektrický doručovací dron Wingcopter 198.