Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý trajekt s vodíkovým pohonom na svete je už takmer hotový

Prvý trajekt s vodíkovým pohonom na svete je už takmer hotový
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Switch Maritime uviedla, že jej trajekt Sea Change je na „98 percent hotový“, aby mohol tento rok vykonávať svoju prácu v San Francisom zálive. Je poháňaný stlačeným plynným vodíkom prechádzajúcim cez palivový článok, a bude prvý svojho druhu, ktorý sa vydrží plaviť až dva dni na jedno naplnenie nádrže.

Sea Change je trajekt pre cestujúcich s dĺžkou 22 metrov. Tento hliníkový katamarán je pritom schopný prepraviť až 84 cestujúcich. Jeho dvojité elektrické motory s výkonom 300 kilowattov (400 konských síl) ho budú poháňať s maximálnou rýchlosť 22 uzlov (41 km / h).

Vizualizácia prvého trajektu na svete s pohonom na vodík s názvom Sea Change.

Tento trajekt bude schopný poňať asi 246 kilogramov plynného vodíka stlačeného vo svojich nádržiach pri tlaku 250 barov. Veľký palivový článok PEM premení tento vodík na elektrinu pri výkone do 360 kW a lítiová batéria ponúkne až 100 kWh energie, ktorú je možné v prípade potreby použiť aj na zvýšenie rýchlosti trajektu na plnú rýchlosť.

Vizualizácia prvého trajektu na svete s pohonom na vodík s názvom Sea Change.

Tých 246 kilogramov vodíka predstavuje asi 8,3 megawatthodín uskladnenej energie. Vodík si pritom uloží asi 33,6 kWh na jeden kilogram. A hoci sú vodíkové palivové články pri premene tejto energie na elektrickú energiu účinné len okolo 50 %, je to dosť na to, aby bol trajekt Sea Change schopný pracovať celé dva dni, kým nebude potrebné jej doplnenie.

Vizualizácia prvého trajektu na svete s pohonom na vodík s názvom Sea Change.

Trajekt Sea Change je platformou na predvádzanie technológií v rámci projektu Water-Go-Round. Uskutoční sa trojmesačné obdobie zberu údajov pre Kalifornskú leteckú správu zdrojov a potom sa prenajme existujúcemu prevádzkovateľovi trajektov, aby mohol zahájiť plnú komerčnú prevádzku a stal sa tak prvým komerčne aktívnym trajektom s pohonom na vodíkové palivové články na svete.

Prvý trajekt na svete s vodíkovým pohonom Sea Change je už na 98 percent hotový.