Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rolls-Royce testuje 2,5 MW generátor pre budúce hybridné lietadlá

Rolls-Royce testuje 2,5 MW generátor pre budúce hybridné lietadlá
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Rolls-Royce dodala do novo zrekonštruovaného závodu Testbed 108 v Bristole vo Veľkej Británii 2,5 megawattový elektrický generátor na konečné testovanie a integráciu do najvýkonnejšieho hybridného elektrického leteckého pohonného systému na svete.

Elektrický pohon lietadiel urobil za posledných pár rokov pôsobivé pokroky, ale projekty mali tendenciu začínať malými krokmi a postupne sa rozvíjať. Spoločnosti Siemens, Rolls-Royce a Airbus však zvolili iný prístup so svojim demonštračným programom E-Fan X, ktorý bol dokončený začiatkom tohto roka a vyvíjal veľké regionálne lietadlo poháňané hybridným systémom, ktorý na pohon používa turbohriadeľový motor AE2100 na zapnutie generátora, ktorý dodáva elektrinu do sady elektrických lopatkových motorov.

Nový generátor spoločnosti Rolls-Royce je veľký asi ako pivný sud.

Kľúčom k tomu bol generátor pre nový 2,5-MW Power Generation System 1 (PGS1), ktorý nedávno dokončil testovanie vývoja v nórskom Trondheime a potom bol odoslaný do závodu Testbede 108 v Bristole, kde bolo vykonané testovanie motora, ovládacích prvkov a tepelného manažmentu systému.

Cieľom nie je len vyrábať ekologickejšie lietadlá, ale aj také, ktoré sú ľahšie, menej zložité, lacnejšie na údržbu a vhodnejšie na ovládanie počítačom. Okrem toho, že je PGS1 súčasťou hybridného pohonného systému, môže byť použitý aj v lietadlách, ktoré sa viac spoliehajú na elektrické systémy, ako aj v pozemných a námorných aplikáciách.