Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový jednomiestny elektrický lietajúci stroj Tetra Aviation

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská spoločnosť Tetra Aviation debutuje so svojim prvým komerčným produktom, ktorým je 33-rotorový osobný elektrický lietajúci stroj eVTOL (stroj s vertikálnym štartom a pristátím) s označením Mk5, ktorý by mal byť dodávaný niekedy v roku 2022.

Nový elektrický lietajúci stroj eVTOL Mk5 je ľahké jednomiestne lietadlo, ktoré poháňa 32 zvislých rotorov so zdvihom rozloženým na dlhých tenkých krídlach vpredu a vzadu s malou kabínou s jedným tlačným rotorom vzadu. Rám je vyrobený hlavne z hliníka a karoséria je z ľahkého polyméru vystuženého uhlíkovými vláknami, v ktorom sú tiež niektoré aramidové vlákna.

Elektrický lietajúci stroj eVTOL Tetra Aviation Mk5.

Prototyp, ktorý už bol predstavený na tohtoročnom podujatí OshKoshe, má už slušnú veľkosť, je 8,62 metrov široký, 6,15 metra dlhý a 2,51 metra vysoký, takže zaberie veľa miesta pri parkovaní. Jeho 13,5 kWh batéria váži 488 kilogramov a má maximálnu vzletovú hmotnosť 567 kilogramov, čo ponecháva priestor pre pilota s hmotnosťou 79 kilogramov alebo menej.

Mnoho z týchto špecifikácií sa presunie do produkčnej verzie, ktorá je navrhnutá tak, aby dokázala uniesť pilota s hmotnosťou 91 kilogramov a lietala cestovnými rýchlosťami až 160 km / h do vzdialenosti 160 kilometrov na jedno nabitie batérie.

Elektrický lietajúci stroj eVTOL Tetra Aviation Mk5.

Z bezpečnostného hľadiska bude stroj Tetra Mk5 používať najmenej tri redundantné letové ovládače, schopné v prípade poruchy motora alebo letového ovládača prerozdeľovať energiu cez 32 zvislých vrtúľ.

Spoločnosť Tetra Aviation plánuje postaviť a predať svoje stroje ako experimentálne lietadlo vlastnej výroby. To znamená, že s ním budete môcť lietať na základe licencie súkromného pilota. Spoločnosť tiež plánuje predaj kompletných strojov a snaží sa ich tiež certifikovať. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne ceny.

Elektrický lietajúci stroj eVTOL Tetra Aviation Mk5.