Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

DHL Express chce lietať so zásielkami v čisto elektrickom lietadle

DHL Express chce lietať so zásielkami v čisto elektrickom lietadle
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Napriek tomu, že deväťmiestne elektrické osobné lietadlo od spoločnosti Eviation má svoj prvý let absolvovať až tento rok, spoločnosť sa už snaží pozerať na diverzifikáciu nákladnej dopravy a oznámila, že doručovacia firma DHL Express si objednala 12 variantov elektrických lietadiel Alice eCargo.

Spoločnosť Eviation prvýkrát odhalila svoje pripravované deväťmiestne elektrické lietadlo Alice už v roku 2019. Cestovná rýchlosť e-lietadla Alice, navrhnutého kratšie lety do vzdialenosti 1 600 kilometrov, sa odhadovala na 445 km / h a dosahovalo dolet 1 046 kilometrov na jedno nabitie batérie.

V čase, keď sa prototyp dostal na letiskový asfalt začiatkom tohto roka, boli tieto údaje upravené na dolet 815 kilometrov na jedno nabitie obrovskej batérie s kapacitou 820 kWh a cestovnej rýchlosti 407 km / h dosiahnutej pomocou troch vrtúľ (jedna na každom krídle a tretia vzadu).

Upravený variant elektrického lietadla Eviation Alice eCargo pre spoločnosť DHL Express.

Len minulý mesiac bol dizajn opäť vylepšený, pričom sa upustilo od nastavenia koncových krídiel do tvaru písmena V a lietadlo si po novom vystačí s dvoma zadnými vrtuľami. Dolet a cestovná rýchlosť zostali rovnaké. A práve táto konfigurácia elektrického lietadla Alice zrejme smeruje k doručovacej spoločnosti DHL Express vo variante Alice eCargo.

Toto e-lietadlo bude mať jedného pilota a bude schopné prepraviť náklad s úžitkovou hmotnosťou až 1 200 kilogramov. Očakáva sa, že batéria sa bude rýchlo nabíjať počas nakladania alebo vykladania balíkov. Nabíjanie 30 alebo menej minút by malo poskytnúť jednu hodinu letu.

Upravený variant elektrického lietadla Eviation Alice eCargo pre spoločnosť DHL Express.

Očakáva sa, že prvá objednávka od spoločnosti DHL Express bude doručená v roku 2024, pričom spoločnosť odhalila, že plánuje zriadenie „bezkonkurenčnej elektrickej siete Express“. Keď sa pozrieme nad rámec tohto oznámenia, skupina DHL sa zameriava na operácie s nulovými emisiami do roku 2050 a plánuje do roku 2030 vložiť 7 miliárd EUR do svojho úsilia o udržateľnosť, pričom finančné prostriedky pôjdu na elektrifikáciu doručovacích vozidiel, klimaticky neutrálne budovy a využívanie trvalo udržateľných leteckých palív.

Upravený variant elektrického lietadla Eviation Alice eCargo pre spoločnosť DHL Express.