Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Piasecki predstavuje prvú vodíkovo-elektrickú helikoptéru na svete

Piasecki predstavuje prvú vodíkovo-elektrickú helikoptéru na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inovátor v oblasti vodíkových palivových článkov HyPoint sa spojil s firmou Piasecki Aircraft na projekte prvej vodíkovej helikoptéry na svete s posádkou. V tomto procese však spoločnosti plánujú vyvinúť a certifikovať vodíkový systém, ktorý je možné integrovať do akéhokoľvek elektrického stroja s vertikálnym vzletom (eVTOL), čo radikálne zvýši jeho schopnosť doletu.

Tieto dve spoločnosti vložili počiatočných 6,5 milióna dolárov na to, čo by skutočne mohlo byť revolučným hnacím ústrojenstvom pre eVTOL. Ide o vodíkový systém s úplnou certifikáciou amerického úradu FAA, ktorý by mohol okamžite umožniť elektrickému stroju s vertikálnym vzletom získať niekoľkonásobne viac energie, čo by výrazne zvýšilo jeho dolet a zároveň by umožnilo rýchle tankovanie namiesto pomalého nabíjania.

Vizualizácia helikoptéry Piasecki PA-890 s hybridným vodíkovo-elektrickým pohonom.

Spoločnosť HyPoint tvrdí, že jej „turbo vzduchom chladený“ systém vodíkových palivových článkov môže dosiahnuť až 2 000 wattov na kilogram špecifického výkonu, čo je viac ako trojnásobok pomeru výkonu k hmotnosti tradičného kvapalinou chladeného systému vodíkových palivových článkov. Na porovnanie, dnes komerčne dostupné lítiové batérie zriedka prekračujú hranicu 300 Wh / kg. Nový vodíkový systém sa tiež môže pochváliť až 1 500 watthodinami na kilogram hustoty energie, čo umožňuje cesty na dlhšie vzdialenosti.

Ide o ľahký systém vodíkových palivových článkov, ktorý už bol validovaný pri testovaní laboratórnych prototypov a je údajne schopný generovať dostatok nepretržitého výkonu, ktorý by zvládol energeticky náročné požiadavky vertikálneho vzletu a pristátia bez potreby ťažkej vyrovnávacej batérie.

Vizualizácia helikoptéry Piasecki PA-890 s hybridným vodíkovo-elektrickým pohonom.

Pôvodná dohoda plánuje použiť päť systémov vodíkových palivových článkov s výkonom 650 kW, ktoré budú integrované do elektrickej hybridnej helikoptéry Piasecki PA-890. Tá bola navrhnutá tak, aby spĺňala existujúce štandardy amerického úradu FAA pre komerčnú certifikáciu, a spoločnosť Piasecki už diskutuje s FAA o stanovení certifikačných kritérií. Cieľom je do dvoch rokov vyvinúť komplexné systémy na podporu certifikačných testov na v roku 2024 a splnenie existujúcich objednávok zákazníkov až do 325 jednotiek od roku 2025.

Hybridná helikoptéra Piasecki PA-890 by sa tak mohla stať prvou helikoptérou na vodíkový pohon s posádkou na svete.

Vizualizácia helikoptéry Piasecki PA-890 s hybridným vodíkovo-elektrickým pohonom.