Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Trailerduck s vlastným pohonom uľahčí prepravu nákladu na bicykloch

Trailerduck s vlastným pohonom uľahčí prepravu nákladu na bicykloch
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nákladné bicykle môžu byť ekologickou možnosťou prepravy po meste, no môžu prepravovať iba stredne veľké náklady. Nový príves Trailerduck však umožní bicyklom ťahať oveľa viac nákladu tým, že zosúladí jeho výkon a riadenie s motorom, ktorý ho ťahá. Budúci systém pritom nemusí vyžadovať žiadny bicykel.

Trailerduck je dielom nemeckej startup spoločnosti DroidDrive a ide o elektricky poháňaný štvorkolesový nákladný príves, ktorý je k bicyklu pripojený pomocou oja špecifického pre tento systém. Obsahuje senzory, ktoré zisťujú rýchlosť bicykla spolu so smerom, v ktorom sa otáča, aby mohol príslušne reagovať tak, že zrýchľuje, brzdí a otáča sa spolu s bicyklom.

Elektrický príves pre bicykle Trialerduck.

Výsledkom je, že hoci cyklista vedie príves Trailerduck, nemusí vynakladať silu na to, aby skutočne ťahal jeho váhu za sebou. To je dôležité vzhľadom na skutočnosť, že príves zvládne prevážať úžitkové zaťaženie do hmotnosti až 300 kilogramov. Príves je pritom len 1 meter široký, takže sa môže pohybovať po hlavných cestách aj v cyklistických pruhoch. Je to v podstate väčší a silnejší ekvivalent niektorých existujúcich elektrických prívesov na bicykle, ako je napríklad aj Biomega Ein.

Elektrický príves pre bicykle Trialerduck.

Spoločnosť DroidDrive v súčasnej dobe prijíma predbežné objednávky, pričom prvé jednotky Trailerduck by sa mali začať dodávať vo štvrtom štvrťroku budúceho roka. Budú tiež k dispozícii na prenájom za cenu 499 EUR mesačne.

No to nie je všetko. Výrobca už teraz vyvíja aj autonómny systém, ktorý nazýva ako Ducktrain. Ten môže pozostávať z až piatich elektrických nákladných prívesov Duck (dosť podobných modelu Trailerduck), ktoré používajú technológiu LiDAR na bezdrôtové sledovanie vedúceho vozidla poháňaného ľuďmi, akým je napríklad nákladný bicykel. To znamená, že hoci vedúce vozidlo a príves Duck tvoria vlakovú formáciu, žiadne z nich nie je navzájom fyzicky prepojené.

Elektrický príves pre bicykle Trialerduck.

A čo viac, spoločnosť dúfa, že do troch rokov budú autonómne prívesy Duck schopné cestovať aspoň časťou svojich doručovacích trás úplne samostatne bez toho, aby museli byť vedené vozidlom poháňaným ľuďmi. Podľa spoločnosti sú prívesy Ducks už fyzicky pripravené vykonávať túto funkciu a jednoducho by si len vyžadovali aktualizáciu softvéru.

Autonómny systém elektrického prívesu Duck.