Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Doručovací systém spúšťa náklad na zem z účelového dronu RDSX

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V minulom roku bol predstavený systéme RDS1 od spoločnosti A2Z Drone Delivery, ktorý umožňuje doručovacím dronom tretích strán spúšťať náklad zákazníkom na dlhé vzdialenosti. Táto technológia bola teraz začlenená do nového účelového dronu vyrobeného na mieru.

Pôvodný systém RDS1 (Rapid Delivery System 1 – systém rýchleho doručenia 1) pozostáva z motorizovaného navijaka s kevlarovým lankom, na konci ktorého je vrecko vyrobené z elastickej tkaniny, do ktorého sa zmestí úžitkové zaťaženie s hmotnosťou až 2 kilogramy.

Ako náhle sa hostiteľský dron dostane do svojho cieľa, vznáša sa vo výške 46 metrov a uvoľní brzdu na cievke. To spôsobí, že vrecko voľne padá vzduchom, pričom sa brzda jemne znova aplikuje skôr, ako sa vrecko skutočne dotkne zeme, čím ho spomalí až zastaví. Túto funkcionalitu umožňuje senzor LiDAR integrovaný na drone, ktorý presne meria, ako ďaleko je dron od zeme.

Doručovací dron A2Z RDSX so systémom dvoch navijakov pre spúšťanie zásielok.

Keď zákazník prevezme svoj balíček, vrecko sa navíja späť k dronu. Tento systém je navrhnutý tak, aby držal verejnosť mimo hluku a nebezpečných otáčajúcich sa vrtúľ dronu. Navyše umožňuje dronom efektívnejšie doručovať svoj náklad, pretože nemusia strácať čas a drahocennú energiu z batérie manévrovaním dole k zemi okolo konárov stromov alebo iných prekážok.

V pôvodnej podobe bol systém RDS1 navrhnutý tak, aby sa dal nainštalovať na dron DJI Matrice 600 Pro. Tento systém je teraz súčasťou novej oktokoptéry RDSX z dielne spoločnosti A2Z Drone Delivery. Aj keď stále funguje na rovnakom princípe, dron obsahuje dve jednotky navijaka / nákladného boxu, čo mu umožňuje vykonať až dve rôzne zásielky s hmotnosťou 2 kilogramov (alebo dodávku dvoch zásielok na jedno miesto) počas jedinej misie.

Doručovací dron A2Z RDSX so systémom dvoch navijakov pre spúšťanie zásielok.

Udávaná výdrž batérie je do letovej vzdialenosti približne 15 kilometrov pri preprave dvoch nákladov, alebo až 30 kilometrov pri preprave jednej zásielky. Súčasťou sú dve sady batérií, ktoré je možné rýchlo vymeniť na základni. Okrem toho je možné sklopné ramená dronu zložiť, keď sa práve nepoužíva, čím sa v podstate zmení na kocku s výškou 0,8 m a šírkou 1,3 m.

Ak náhodou dôjde k výpadku napájania alebo sa dron dostane do ťažkej situácie, môže aktivovať bezpečnostný padák a odhodiť svoje úžitkové zaťaženie. A aj keď je dron schopný autonómneho doručovania, dvojica integrovaných kamier umožňuje operátorom na diaľku ručne ovládať dron a môžu tiež prevziať ovládanie spúšťania nákladu.

Doručovací dron A2Z RDSX so systémom dvoch navijakov pre spúšťanie zásielok.