Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Honda pridáva krytý trojkolesový e-skúter s vymeniteľnými batériami

Honda pridáva krytý trojkolesový e-skúter s vymeniteľnými batériami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská Honda oznámila elektrickú verziu svojho obľúbeného trojkolesového skútra Gyro. Model s názvom Gyro Canopy e je v podstate krytá verzia skútra Gyro e, ktorý bol uvedený začiatkom tohto roka a ťaží z rovnakého pohodlia boxov vymeniteľnej batérie.

Prvým skútrom v rodine Gyro bol model s objemom 50 cm3 predstavený v roku 1982 a prvý, ktorý prišiel s kabínou, bol uvedený na trh v roku 2008. Nový krytý trojkolesový elektrický skúter Honda Gyro Canopy e je k dispozícii zatiaľ len v Japonsku, kde je klasifikovaný ako moped. Má plné čelné sklo, ktoré sa tiahne nad sediaceho jazdca a končí len kúsok za operadlom. Prekrytie poskytuje určitú ochranu pred prírodnými živlami, hoci sú bočné strany otvorené. Na čelnom skle je aj dvojčlánkový stierač, ktorý pomáha v daždivom počasí.

Nákladný trojkolesový elektrický skúter Honda Gyro Canopy e.

Táto elektrická nákladná trojkolka má podľa odhadov maximálny výkon 3,2 kW (4,3 koní) pri 5 800 otáčok za minútu / min a má krútiaci moment 13 Nm pri 2 300 otáčok za minútu. Spoločnosť Honda uvádza testovaný dojazd do vzdialenosti 77 kilometrov na jedno nabitie pri priemernej rýchlosti 30 km / h. Batéria sa nabije do plnej kapacity za päť hodín. No firmy to môžu obísť tak, že vymenia dve mobilné napájacie jednotky Honda Mobile Power Pack umiestnené pod sedadlom za nové a budú jazdiť ďalej, kým sa doplnia vybité jednotky.

Vymeniteľné napájacie jednotky Honda Mobile Power Pack umožnia zostať e-trojkolke Gyro Canopy zostať dlhšie v prevádzke.

Napriek tomu, že e-trojkolka jazdí na dvoch kolesách vzadu, zachováva si štíhly profil pre jazdu po mestských uliciach. Má šírku len 700 milimetrov a rázvor 1 360 milimetrov. Je vybavená režimom cúvania a má polomer otáčania 1,9 metra. Závesný mechanizmus umožňuje naklonenie prednej časti do zákrut, zatiaľ čo zadná nákladná časť zostáva vo vodorovnej polohe.

Nákladný trojkolesový elektrický skúter Honda Gyro Canopy e.

Na zverejnených fotografiách nie je zobrazená žiadna nákladná skrinka, ale nepochybne by sa mohla namontovať na zadnú platformu pre doručovanie jedla a balíkov. Spoločnosť Honda tiež zameriava svoju e-trojkolku aj pre strážne služby.

Nákladný trojkolesový elektrický skúter Honda Gyro Canopy e sa predáva v Japonsku v bielej alebo červenej farbe za 715 000 jenov (približne). Zatiaľ nepadlo žiadne slovo o tom, či bude dostupný aj na iných trhoch.