Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dva talianske drony doručili v Turíne až 52 kilogramový náklad

Dva talianske drony doručili v Turíne až 52 kilogramový náklad
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Napriek zjavnému potenciálu komerčných dodávok prostredníctvom autonómnych dronov, trvá týmto službám strašne dlho, kým sa presadia na trhu. Zdržuje to aj legislatíva, ktorá sa zaoberá reguláciou rojov dronov nad obytnými oblasťami, či otázka bezpečnosti.

Tak či onak, v súčasnosti prebieha viacero skúšobných operácií. Minulý týždeň pritom talianska spoločnosť FlyingBasket uskutočnila svoj prvý mestský let s transportom ťažkého nákladu s dvojicou pôsobivo veľkých dodávok nákladu v Turíne.

Dron FB3 váži bez nákladu 70 kg a je schopný niesť pôsobivé úžitkové zaťaženie až 100 kg.

V spolupráci s leteckou a zbrojárskou spoločnosťou Leonardo a talianskou poštovou službou, nasadila spoločnosť FlyingBasket dva zo svojich mohutných nákladných dronov FB3. Každý dron potom prepravil približne 26 kilogramov nákladu z poštového koordinačného centra do cieľa vzdialeného približne 3,9 kilometra a potom sa vrátili. Hoci je toto úžitkové zaťaženie pôsobivé, je to len niečo vyše štvrtiny zo 100 kilogramov, ktoré je nákladný dron FB3 schopný uniesť.

Jeden z dronov FB3 používal vnútorný nákladný priestor.

Pre zaistenie bezpečnosti lietali drony najmä nad riekou Stura di Lanzo. Jeden niesol svoj náklad vo vnútornej priehradke, druhý v popruhu zavesenom na háku, čo znamená, že môže spustiť náklad na lane a zložiť ho bez toho, aby musel pristávať.

Túto misiu povolil taliansky letecký úrad ENAC. Nie je to však prvá komerčná dodávka dronov v Európe, no veľké úžitkové zaťaženie naznačuje, aké praktické by mohli byť dodávky prostredníctvom dronov v logistických operáciách, ktoré presahujú priame dodávky k zákazníkom.

Dron FlyingBasket FB3 pre prepravu ťažkého nákladu zostal hlavne nad riekou.