Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový prášok na transport vodíka sľubuje dvojnásobnú hustotu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po zamiešaní tohto prášku na báze kremíka do vody sa z neho začnú tvoriť bublinky vodíka, ktoré sú pripravené na okamžité použitie. Hongkonská spoločnosť EPRO Advance Technology tvrdí, že jej prášok Si+ ponúka okamžitý koniec ťažkostí s prepravou a skladovaním zelenej energie.

Ide o pokrok v oblasti práškového vodíka, ktorý má vyriešiť problémy s bežnou prepravou vodíka. Tá je totiž náročná, nebezpečná a drahá, či už ide o náklady na kryogénne chladenie v systéme kvapalného vodíka, alebo na stlačenie na približne 700-násobok bežného tlaku vzduchu na úrovni hladiny mora.

Prášok Si+.

Prášok Si+ možno vyrobiť ideálne z obnoviteľného zdroja energie, ako aj z kremíka metalurgickej kvality, ktorý sa sám môže vyrábať z piesku alebo z rozdrvených recyklovaných solárnych panelov a elektroniky. Výsledkom procesu spoločnosti EPRO Advance Technology je pritom pórovitý kremíkový prášok, ktorý je údajne úplne bezpečný a ľahko sa prepravuje.

Prášok Si+.

Keď potrebujete vodík, vysypete Si+ prášok do vody, trochu ho premiešate a to je v podstate všetko. Pri širokom rozsahu okolitých teplôt v rozmedzí 0 - 80 stupňov Celzia začne bublať plynný vodík. Chemická rovnica podľa spoločnosti EPRO Advance Technology vyzerá takto: Si + 2H2O -> SiO2 + 2H2. Okrem plynného vodíka teda zostáva len oxid kremičitý, ktorý je hlavnou zložkou piesku. Spoločnosť hovorí, že sa z neho môže vyrábať betón alebo zeolity.