Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dánsko mení smer čerpania ropnej plošiny na hromadné ukladanie CO2

Dánsko mení smer čerpania ropnej plošiny na hromadné ukladanie CO2
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dánsko pokračuje v projekte Greensands, iniciatíve, v rámci ktorej sa obrovské množstvá zachyteného uhlíka odvezú na ropnú plošinu v Severnom mori a odčerpajú sa, aby sa zachytili v pieskovcových formáciách, v ktorých sa kedysi nachádzala ropa a plyn.

Po udelení najväčšieho jednorazového grantu v histórii Dánska v decembri minulého roka, približne 26 miliónov EUR, vedúca spoločnosť Ineos Energy poverila britskú inžiniersku poradenskú spoločnosť Kent, aby „vykonala skríningové štúdie zahŕňajúce hodnotový reťazec CCS od miest zachytávania na pevnine, skvapalňovania, skladovania na pevnine, prepravy a sekvestrácie na mori“.

Je to určite pozoruhodný projekt. Greensands zmení využitie ropnej plošiny Nini A, ktorá sa nachádza približne 200 kilometrov od pobrežia Dánska v Severnom mori, pričom zmení jej predchádzajúci tok na čerpanie skvapalneného CO2 približne 1 800 metrov pod morským dnom. Tu sa začne plniť paleocénny pieskovcový rezervoár známy ako pole Siri, ktorý za posledných 20 miliónov rokov dobre zadržiaval ropu a plyn a ktorý bol identifikovaný ako vynikajúce miesto na sekvestráciu uhlíka.

Ropná plošina Nini A v Severnom mori teraz pracuje v reverznom režime a čerpá CO2 do značne vyčerpaného zásobníka ropy pod ňou.

Dánsko tu plánuje začať sekvestrovať 1,5 milióna ton uhlíka ročne do roku 2025, pričom do roku 2030 sa tento objem zvýši až na 8 miliónov ton ročne. Toto číslo predstavuje viac ako 13 % súčasných známych emisií krajiny. Je nepríjemné, že sa to bude musieť dosiahnuť loďou, takže kým sa nevyrieši uhlíkovo neutrálna lodná doprava, táto časť procesu bude stále neekologická.

Na webovej stránke projektu sa uvádza, že v tejto jedinej nádrži je dostatok miesta na uloženie všetkého uhlíka, ktorý Dánsko kedy vytvorilo vo svojej histórii, a ešte niečo navyše. V skutočnosti sa tam uvádza, že v dánskom podloží je dostatočný potenciál na uloženie 500 ročných emisií pri dnešnom tempe.

Projekt Greensands bude zachytávať a skvapalňovať priemyselné emisie uhlíka, potom tento uhlík odvezie na more a prečerpá ho do starých ropných polí, aby ich znovu naplnil.