Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pevná papierová taška sa dá opätovne použiť a potom premeniť na biopalivo

Pevná papierová taška sa dá opätovne použiť a potom premeniť na biopalivo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Každý rok použijeme niekoľko biliónov plastových tašiek, ktoré sú v prvej päťke všetkých plastových výrobkov nachádzajúcich sa v prírodnom prostredí. Papier na tom však nie je o nič lepšie, pričom mnohé štúdie uvádzajú environmentálne náklady na energeticky a zdrojovo náročný proces, ktorý sa používa na výrobu menej odolnej plastovej alternatívy.

Súčasťou problému s papierovými taškami je ich relatívne krátky životný cyklus, ich nekompatibilita s vlhkosťou a nedostatok skutočnej užitočnosti po krátkom čase, keď slúžia ako krehký obal.

Výskumníci z Pennsylvánskej štátnej univerzity sa rozhodli tieto problémy riešiť a vytvorili výrobok, ktorý má potenciál byť prospešný pre spotrebiteľov a životné prostredie. Pomocou lacnej tepelnej a chemickej manipulácie vedci vytvorili papierový výrobok, ktorý bol dostatočne pevný na to, aby sa dal mnohokrát použiť, odolný voči pôsobeniu vody a na konci životnosti by sa mohol použiť ako dobrý zdroj biopaliva.

„Opätovné použitie sa riadi najmä pevnosťou tašky a je nepravdepodobné, že by sa typická papierová taška dala opätovne použiť v požadovanom počte kvôli jej nízkej odolnosti po navlhnutí,“ uviedla Jaya Tripathiová, vedúca výskumníčka. „Používanie drahých chemických procesov na zvýšenie pevnosti za mokra znižuje ekologické a nákladovo efektívne vlastnosti papiera pre komerčné použitie, preto je potrebné preskúmať nechemické techniky na zvýšenie pevnosti papierových tašiek za mokra“.

Tím presadzoval techniku torrefaction, pri ktorej sa celulóza papiera pomaly zahrieva v priestore s nedostatkom kyslíka, aby sa zvýšila jej pevnosť v ťahu za mokra. Po 40-tich minútach aplikovania tejto techniky dosiahla pevnosť papiera v ťahu za mokra pri teplote 200 stupňov Celzia maximum 1 533 % a pri zvyšovaní teploty sa neustále znižovala.

„Skúmala som niečo iné, študovala som, ako torrefaction ovplyvňuje celulózu pre výťažok glukózy na použitie ako substrát pre biopalivá,“ povedala. „Ale všimla som si, že pevnosť papiera sa zvyšovala, keď sme celulózu torrefactionovali. To ma priviedlo k myšlienke, že by to pravdepodobne bolo dobré na balenie, čo je úplne iné použitie“.

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay

Tento silnejší produkt by mohol vydržať použitie po použití, mokrý aj suchý, technológia torrefaction však znížila jeho využiteľnosť ako biopalivového produktu, pretože výrazne znížila výťažnosť glukózy v produkte. Aby tomu vedci zabránili, ošetrili papier alkalickým roztokom hydroxidu sodného. Pri 10 % alkalickom ošetrení sa hodnota papiera zvýšila zo 690 mg / g substrátu biomasy na 933 mg / g.

„Prechodom na pevnejšie, opakovane použiteľné papierové nákupné tašky by sme mohli eliminovať veľkú časť tohto odpadu,“ povedala Tripathiová. „Dôsledky technológie, akú sme demonštrovali v tomto výskume, ak sa ju podarí zdokonaliť, vrátane využitia opotrebovaných tašiek ako substrátu na výrobu biopalív, by boli obrovské“.

Hoci táto laboratórna štúdia ukázala, že model filtračného papiera je sľubný, od praktického využitia je zjavne ďaleko. Predĺženie životného cyklu papiera, jeho výrazné spevnenie a nájdenie využitia po jeho likvidácii by však mohlo výrazne kompenzovať environmentálne náklady na jeho výrobu a urobiť z neho reálnu alternatívu k plastom.

„Keď sa skončí primárne použitie týchto papierových výrobkov, ich využitie na sekundárne účely ich robí udržateľnejšími,“ povedal výskumník Daniel Ciolkosz. „Je to koncept, ktorý by podľa nás mala spoločnosť zvážiť“.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Resources, Conservation and Recycling.