Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia Canon triedi plastový odpad bez ohľadu na farbu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čierne plasty predstavujú problém s identifikáciou pre triediace stroje v recyklačných zariadeniach, pretože ich senzory nevidia. Spoločnosť Canon vyvinula systém, ktorý používa lasery a sledovacie technológie na identifikáciu a triedenie plastového odpadu na dopravnom páse bez ohľadu na jeho farbu.

Mnoho miestnych úradov v podstate nariaďujú recyklátorom, aby čierny plastový odpad vyhodili do bežného domáceho odpadu na spálenie. Je to preto, že triediace stroje v spracovateľskom centre jednoducho nevidia čierny plast, pretože neprepúšťa ani neodráža viditeľné svetlo, takže ho senzory míňajú a prekĺzne cez praskliny. Hoci je spoločnosť Canon najlepšie známa svojimi zobrazovacími technológiami a tlačiarňami, teraz vstupuje do recyklačného biznisu uvedením triediacich strojov série TR.

Stroj na triedenie plastového odpadu Canon TR-S1510.

Prvý z výrobnej linky je model TR-S1510, ktorý využíva vlastnú Ramanovu spektroskopiu na skenovanie plastových odpadkov pomocou laserov, keď sa pohybujú po dopravníku. To však samo o sebe nestačí na zabezpečenie efektívneho spracovania, kvôli obmedzenej odrazivosti čiernych plastov spoločnosť Canon teda pridala svoje vlastné „meracie a kontrolné vybavenie“, vrátane digitálneho skenera na identifikáciu typu plastu s vysokou presnosťou bez ohľadu na farbu.

„S týmto novým systémom sa dajú materiály čiernych plastových kúskov, ktoré bolo náročné identifikovať pomocou konvenčnej metódy blízkej infračervenej oblasti, teraz prakticky identifikovať, aj keď sú zmiešané s inými farbami. To pomáha zlepšiť produktivitu recyklačných závodov a výsledkom je maximalizácia recyklácie materiálov,“ uviedla spoločnosť v tlačovom vyhlásení.

Patentovaná technológia spoločnosti Canon je schopná identifikovať a triediť plastové fragmenty akejkoľvek farby, ktoré sa pohybujú po dopravníku rýchlosťou až 1,5 metra za sekundu.

Canon dúfa, že konečný výsledok bude znamenať, že viac plastov sa bude recyklovať / znovu spracúvať a menej sa bude posielať na spaľovanie. Stroj s rozmermi 3 000 x 4 300 x 2 200 mm dokáže identifikovať, triediť a separovať fragmenty rýchlosťou 166 kusov za sekundu pri veľkostiach 15 až 50 mm alebo 1 tonu za hodinu, keď je dopravník nastavený na rýchlosť 1,5 m za sekundu.

Spoločnosť Canon teraz prijíma objednávky na stroj TR-S1510 v Japonsku, no jeho dostupnosť na iných trhoch nie je momentálne známa.