Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Brazílska zelená továreň bude najväčším dielom pre zníženie CO2 na svete

Brazílska zelená továreň bude najväčším dielom pre zníženie CO2 na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Singapursko-austrálska spoločnosť Enegix Energy napreduje v plánoch na vybudovanie obrovského závodu na čistý vodík, ktorý vyrastie na severovýchodnom pobreží Brazílie. Projekt Base One v hodnote približne 4,572 miliárd EUR je zameraný na premenu slnečnej a veternej energie na viac ako 600 miliónov kilogramov zeleného H2 ročne.

Na komerčných pozemkoch v prístave Pecém v štáte Ceara bolo vymeraných 485 ha pozemkov určených na to, čo Enegix označuje za najväčší projekt znižovania uhlíkových emisií na svete. Očakáva sa, že závod Base One bude v prevádzke od troch alebo štyroch rokov.

Jeho poloha blízko morského prístavu pritom uľahčí medzinárodný vývoz. Tankery prepravujúce kvapalný organický vodíkový nosič, ktorý zostáva kvapalný pri okolitej teplote a tlaku, budú schopné dosiahnuť východné pobrežie Spojených štátov do ôsmich dní, Európu do deviatich dní alebo sa môžu dostať do Afriky do piatich dní. Export na ázijský trh by mal trvať viac ako mesiac.

Miestne podmienky v blízkosti lokality sú pre obnoviteľné zdroje výhodné. Spoločnosť Enegix tvrdí, že Base One sa môže potenciálne rozšíriť zo svojej počiatočnej dodávky energie 3,4 GW na viac ako 100 GW a pri vhodnom rozšírení hydrolýznych zariadení by zelená továreň mohla nakoniec vyrobiť viac ako 30-krát viac vodíka, ako bol pôvodný plán.

Base One bude hydrolyzovať obnoviteľnú veternú a slnečnú energiu zo severovýchodného pobrežia Brazílie, potom bude vodík ukladať na vývoz do kvapalných organických vodíkových nosičov.

Tento projekt, ktorý je v súčasnosti vo fáze štúdie uskutočniteľnosti a je vo fáze zvyšovania kapitálu s memorandom o porozumení podpísaným so strojárskou a stavebnou firmou, dodávateľom energie a vládou štátu Ceara, by bol 20-krát väčší ako najväčší závod na výrobu zeleného vodíka v súčasnosti od spoločnosti Air Liquide, ktorého 20 MW prevádzka sa práve začala v Quebecu.

Ak bude zelená továreň Base One fungovať a bude na úrovni 3,4 GW do roku 2025, môže to byť skutočne najväčšie takéto zariadenie na svete. No v hre sú aj iné projekty. Napríklad čínska spoločnosť Beijing Jingneng Power minulý rok v marci oznámila, že začína s výstavbou 5GW zariadenia na skladovanie a výrobu vodíka z veternej a slnečnej energie v Mongolsku, ktoré sa má otvoriť v roku 2021. Miesto, kde sa tento projekt nachádza, nie je zatiaľ známe. Spoločnosť NortH2 pracuje na masívnom projekte 10-GW prevádzky pri holandskom pobreží na rok 2040 a všetkých by mohol prekonať západoaustrálsky projekt s viac ako 26 GW výrobnej kapacity, ktorý sa otvorí niekedy po roku 2030 a bude vyvážať vodík a amoniak do ázijského regiónu.

Projekt Base One v Brazílii sľubuje, že bude po otvorení v roku 2025 najväčším závodom na výrobu zeleného vodíka na svete.

Je tak ťažké vyhodnotiť tvrdenie spoločnosti Enegix, že pôjde o najväčší projekt znižovania uhlíka v atmosfére na svete, ale spoločnosť tvrdí, že Base One má potenciál znížiť emisie ekvivalentné CO2 až o 10 miliónov ton ročne, samozrejme v závislosti na globálnom príjme projektov využívania vodíkovej energie.

Desať miliónov ton ročne určite znie ako veľké množstvo, ale ľudská činnosť je v súčasnosti údajne zodpovedná za skleníkový ekvivalent asi 50 miliárd ton CO2 každý rok. To je číslo, ktoré bude rýchlo rásť v nasledujúcich desaťročiach bez prijatia závažných opatrení. Priekopnícky projekt veľkosti Base One má tak potenciál vyrovnať asi 1/5 000 všetkých ľudských emisií, ak bude nasadený optimálne.

To je obrovská výzva, ktorej čelí svet, ak sa majú dosiahnuť čisté nulové emisie do roku 2050 a odvrátiť niektoré z najhorších klimatických scenárov, ktoré sa očakávajú, ak bude nastávajúca situácia pokračovať.