Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najväčší projekt zeleného vodíka na svete vznikne v Kazachstane

Najväčší projekt zeleného vodíka na svete vznikne v Kazachstane
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nemecká spoločnosť Svevind oznámila plány na kolosálny projekt výroby ekologického vodíka, ktorý umiestni okolo 45 gigawattov výroby veternej a solárnej energie na rozsiahle kazašské stepi a ročne sa tak vyprodukuje až okolo troch miliónov ton zeleného vodíka.

Tento projekt úplne zatieni najväčší projekt, ktorý sa momentálne pripravuje alebo prebieha. Pýši sa pritom viac ako dvojnásobnou výrobnou kapacitou v porovnaní s projektom Asian Renewable Energy Hub a predpokladá sa, že vyprodukuje päťkrát viac ako projekt Enegix Base One v Brazílii. Najväčšia zelená vodíková elektráreň na svete je v súčasnosti závod spoločnosti Air Liquide v Kanade, a má maximálnu kapacitu elektrolyzovania 20 MW. Pripravovaný projekt spoločnosti Svevind pritom plánuje prevádzkovať monštruóznych 30 GW.

Vývoj je zatiaľ v počiatočnom štádiu. Spoločnosť Svevind práve podpísala memorandum o porozumení s firmou Kazakh Invest National Company JSC po tom, čo v máji predstavila svoje plány kazašskej vláde. Očakáva sa, že celková fáza vývoja, obstarávania a financovania bude trvať asi tri až päť rokov. Potom sa predpokladá, že fázy výstavby a uvedenia do prevádzky budú trvať asi päť rokov.

Vizualizácia najväčšieho projektu s obnoviteľnou energiou na svete pre výrobu zeleného vodíka v Kazachstane.

Prečo bol zvolený práve Kazachstan? Ide o deviatu najväčšiu a 18. najmenej osídlenú krajinu na svete. Má hustotu osídlenia len sedem ľudí na kilometer štvorcový. Nekonečné nížiny kazašskej stepi zaberajú tretinu krajiny, čo je oblasť väčšia ako Pakistan. Je to najprosperujúcejšia krajina v Strednej Ázii s ekonomikou závislou do veľkej miery od vývozu ropy.

Existuje teda veľa otvoreného priestoru na výrobu obnoviteľnej energie, a aj keď to nie je najveternejšie miesto, mohlo by sa stať celkom slušným na export zeleného vodíka do Ázie alebo do Európy. Existuje tu aj miestny priemysel s amoniakom, oceľou a hliníkom, ktorý by mohol vodík využívať na domácom trhu.