Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najväčší zelený vodíkový uzol na svete vznikne v Západnej Austrálii

Najväčší zelený vodíkový uzol na svete vznikne v Západnej Austrálii
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Západná Austrália by sa mohla čoskoro stať domovom najväčšieho projektu výroby ekologického vodíka na svete. Západné zelené energetické centrum (WGEH) chce totiž nasadiť až 50 GW slnečnej a veternej energie na výrobu až 3,5 milióna ton zeleného vodíka alebo 20 miliónov ton amoniaku ročne.

Tento gigantický projekt prekonáva nedávno ohlásený 45-GW projekt Svevind v Kazachstane. Podčiarkuje obrovské nároky, ktoré sa predpokladajú v energetickom priemysle v oblasti vývozu zelenej energie.

Vodík je síce neefektívny a hranične nehospodárny v porovnaní so skladovaním a uvoľňovaním zelenej energie v batériách. Svet sa však zameriava na úplnú dekarbonizáciu do roku 2050 a batérie jednoducho nemajú dostatočnú hustotu energie pre mnoho aplikácií, ako je napríklad diaľková nákladná doprava, preprava a letectvo.

Vodík bude tiež kľúčom pri dekarbonizácii výroby ocele a predstavuje príležitosť na export energie vo svete po uhlí a nafte. Nový uzol by využil vynikajúci solárny potenciál a potenciál silného vetra v Západnej Austrálii a zaberal by asi 15 000 kilometrov štvorcových prevažne červenej, skalnatej púšte neďaleko Kalgoorlie na juhovýchode štátu. Výstavba bude prebiehať vo fázach, ktoré sa budú zvyšovať podľa očakávaného rastu dopytu po týchto ekologických palivách.

Projekt WGEH bude vyvíjaný spoločnosťou InterContinental Energy v spolupráci s CWP Global a Mirning People. Je zaujímavé, že spoločnosť InterContinental Energy stojí aj za Ázijským centrom obnoviteľnej energie (AREH), obdobným projektom zeleného paliva na severozápade Západnej Austrálie, ktorý mal byť so svojimi 26 MW najväčší na svete.

Projekt AREH bol však v poslednej dobe pozastavený konzervatívnym federálnym ministrom životného prostredia, ktorý tvrdil, že bude mať „neprijateľné“ dopady na životné prostredie. Bude preto zaujímavé sledovať, ako sa v tomto ohľade bude dariť väčšiemu projektu WGEH. No ten sa rozhodne nebude rozbiehať rýchlo. Konečné investičné rozhodnutie sa očakáva až niekedy po roku 2028.