Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický čistič BeBot preosieva piesok na pláži a zbiera malý odpad

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Napriek úsiliu ľudí, ktorí zberajú odpadky z pláží, ktoré tam ostatní zanechali, je to stále veľký problém znečistenia plastom, a je ťažké zozbierať všetko, najmä menší odpad. Nový robot s názvom BeBot je navrhnutý na riešenie tohto problému a mechanicky preosieva piesok na pláži, aby zozbieral odpad a zanechal za sebou minimálnu stopu znečistenia životného prostredia.

„Plážový robot“ BeBot bol vyvinutý spoločnosťami Poralu Marine a 4ocean ako spôsob čistenia pobrežia s minimálnym narušením týchto vzácnych ekosystémov. Aj keď manuálni preosievači piesku môžu určite zozbierať zmysluplné množstvo odpadu, je to náročná práca. Traktory a iné ťažké stroje môžu síce pokryť väčšiu plochu, ale môžu zničiť faunu a flóru alebo spôsobiť eróziu krajiny.

Robotický čistiť pláží BeBot.

Robot BeBot je navrhnutý tak, aby používal taktnejší prístup. Tento elektrický robot využíva kombináciu solárnej a batériovej energie a je diaľkovo ovládaný ľudským operátorom až do vzdialenosti 300 metrov. Počas práce sa zaryje sa do piesku až do hĺbky 10 centimetrov a zrná piesku sa mechanicky preosejú cez sito, aby sa zozbierali kúsky plastu a iné úlomky odpadu malého ako centimeter štvorcový, ako sú ohorky cigariet, obaly od potravín či uzávery fliaš.

Robotický čistiť pláží BeBot.

Robot dokáže údajne vyčistiť až 3 000 metrov štvorcových pláže za jednu hodinu, v závislosti od topografie a je vybavený agilným systémom pásov, ktoré mu umožňujú sa otočiť na mieste a fungovať aj v tesných oblastiach. Vývojári si myslia, že si nájde využitie vo všetkom, od hotelov, po plážové nehnuteľnosti, prírodné rezervácie alebo dokonca aj golfové ihriská.

Zatiaľ ho testuje spoločnosť 4ocean na plážach na Floride a v blízkej budúcnosti plánuje vyslať robotov BeBot na Havaj, aby pomohli pri miestnych snahách o vyčistenie pobrežia.

Robotický čistiť pláží BeBot.