Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvá oceľ „bez fosílií“ bola dodaná automobilke Volvo vo Švédsku

Prvá oceľ „bez fosílií“ bola dodaná automobilke Volvo vo Švédsku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bol dosiahnutý dôležitý míľnik v dekarbonizácii, keď švédska spoločnosť SSAB uskutočnila úplne prvú dodávku ocele „bez fosílií“ na svete, vytvorenú so „zeleným“ vodíkom namiesto uhlia a koksu, do automobilky Volvo, kde sa bude používať v elektrických nákladných vozidlách.

Proces HYBRIT spoločnosti SSAB používa ako redukčné činidlo vodík, ako sa železná ruda a vápenec kombinujú na výrobu ocele, čím sa nahrádza „koks“ alebo vypálené uhlie. Tradičná vysoká pec spaľujúca uhlie je tiež nahradená elektrickou oblúkovou pecou. Spoločnosť zaisťuje, aby vodíkové elektrolyzéry, ako aj vlastné oblúkové pece, používali aj obnoviteľnú energiu „bez fosílií“. A čo viac, všetka železná ruda použitá v tomto procese bude pochádzať z ťažobných činností taktiež „bez fosílií“.

A čo to teda znamená „bez fosílií“? Spoločnosť SSAB si dáva pozor na termín „zelený“, pretože neexistuje žiadna oficiálna definícia ani štandardy, ktoré by to určovali. Zvolila teda svoje tvrdenie: „Vytvorené bez použitia fosílnych palív alebo fosílnych surovín. Oceľ bez fosílnych palív sa vyrába bez vytvárania emisií CO2 a s využitím zdrojov energie bez fosílnych zdrojov“.

Výsledný kov je úplne rovnakej kvality ako bežná oceľ, ale samozrejme výrazne drahší. Cena ocele sa pritom v poslednom čase zdvojnásobila. Spoločnosť SSAB nezverejnila podmienky svojej zmluvy s automobilkou Volvo, no tento obchod s čistou oceľou je vo veľmi počiatočnom štádiu, takže cena za „zelený prémiový prístup“ je pravdepodobne dosť veľká.

Spoločnosť SSAB dodala prvú oceľ

Tak či onak, automobilka Volvo sa zaviazala, že do roku 2050 bude mať úplne klimaticky neutrálne podnikanie, vrátane svojho dodávateľského reťazca. Spoločnosť SSAB, ktorá predáva oceľ v hodnote viac ako 7 miliárd dolárov ročne, sa zaviazala, že začne v roku 2026 vyrábať túto oceľ „bez fosílnych palív“ vo veľkom rozsahu a jej cieľom je, aby do roku 2045 bolo celé jej podnikanie „bez fosílií“.

Švédsko je tak pripravené zaujať vedúcu pozíciu v oblasti zelenej ocele, pričom najväčšie zariadenie na zelenú oceľ na svete má začať výrobu v roku 2024. A každé takéto úsilie bude zásadné. Tradičná výroba ocele totiž produkuje viac ako 1,8 miliardy ton ocele ročne, pričom uvoľňuje dve tony CO2 na každú tonu ocele, čo predstavuje 7 až 8 percent celkových svetových antropogénnych emisií uhlíka do atmosféry.

Umelkyňa Lena Bergstrom vyrobila prvý predmet z dávky ocele bez fosílií od spoločnosti SSAB. Tento svietnik má „symbolizovať svetlo na konci tunela“.