Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Čína chce na púšťach postaviť obrie solárne a veterné elektrárne

Čína chce na púšťach postaviť obrie solárne a veterné elektrárne
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 3. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čína už teraz dominuje vo výrobe energie z obnoviteľných zdrojov. Jej inštalovaný výkon približne 895 GW v roku 2020 bol väčší ako v Európskej únii, USA a Austrálii dohromady. A zatiaľ čo svet vo všeobecnosti zrýchľuje prechod na obnoviteľné zdroje energie, Čína zvyšuje svoju kapacitu tiež rýchlejšie ako ktokoľvek iný.

Podľa agentúry Reuters teraz pripravuje sériu mamutích solárnych a veterných projektov, ktoré rozšíria jej súčasnú kapacitu o takmer pol terawattu.

„Čína sa chystá vybudovať najväčšiu kapacitu na výrobu solárnej a veternej energie na Gobi a púšti v histórii, a to 450 GW,“ povedal He Lifeng, riaditeľ Národnej komisie pre rozvoj a reformy, počas Národného ľudového kongresu v Pekingu.

Približne 100 GW z tejto novej kapacity je už vo výstavbe a pridáva sa k 306 GW solárnej kapacity a 328 GW veternej kapacity, ktoré už boli nainštalované do konca roka 2021. Čínsky prezident Si Ťin-pching sa zaviazal, že do roku 2030 dosiahne veterná a solárna kapacita viac ako 1,2 terawattov, čo je súčasťou plánu krajiny, aby jej emisie uhlíka dosiahli vrchol a začali klesať približne v rovnakom čase.

Uhlie bude zatiaľ naďalej podporovať čínske energetické siete. Hoci približne 43,5 % celkového inštalovaného výkonu krajiny - alebo viac ako terawatt k októbru minulého roka - je v súčasnosti z obnoviteľných zdrojov, problémy s prerušovaním a kapacitné faktory udržiavajú percento skutočnej energie, ktorá sa vyrába z obnoviteľných zdrojov, bližšie na 26 %, pričom väčšina zvyšku pochádza z uhlia. Napriek tomu je tento podiel v porovnaní s inými veľkými ekonomikami priaznivý a bude naďalej stabilne rásť, keďže tieto obrovské plánované zdroje budú postupne uvedené do prevádzky.