Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrostatický systém pomôže s čistením solárnych panelov v suchých oblastiach

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 4. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na čistenie vrstvy prachu, ktorý sa neustále hromadí na solárnych paneloch, sa bežne používa voda. V suchých oblastiach to však môže byť náročné. Tento problém však pomôže vyriešiť nový systém, ktorý nahrádza vodu elektrostatickým odpudzovaním.

Púšte sú obľúbenými lokalitami pre solárne elektrárne, pretože sú veľmi slnečné a obsahujú veľa otvorených plôch. Nanešťastie sú aj dosť prašné, čo znamená, že solárne panely sa rýchlo pokryjú vrstvou prachu, ktorá znižuje ich výkon. V dôsledku toho sa musí vrstva prachu často oplachovať vodou. V mnohých prípadoch sa táto voda musí dovážať z veľkej diaľky, čo spotrebuje veľa času a energie. Navyše, ak by sa voda nevyužívala na čistenie panelov, mohla by sa namiesto toho použiť na pitie alebo zavlažovanie.

Jednou z alternatív je čistenie panelov od prachu bez použitia vody. To môže bez problémov, ak sa to urobí raz za čas, ale časom dochádza pri suchom čistení k poškriabaniu povrchu panelov, čím sa zníži ich účinnosť rovnako, ako keď sú zaprášené. S ohľadom na takéto obmedzenia vytvoril tím z MIT nový bezkontaktný čistiaci systém bez vody.

Ten obsahuje elektródu, ktorá by mohla mať podobu kovovej tyče poháňanej motorom v šírke solárneho panela, spolu s ultratenkou priehľadnou vrstvou obsahujúcou hliník posilnený oxidom zinočnatým. Táto vrstva sa aplikuje na povrch bežného solárneho panelu. Keď je potrebné panel vyčistiť, privedie sa elektrický náboj na tyč, ktorá prechádza tesne nad povrchom panela na súprave koľajničiek. Pritom vytvára elektrické pole, ktoré nabíja prachové častice. Na vrstvu potom pôsobí opačný elektrický náboj, ktorý odpudzuje častice, ktoré sa na nej nachádzajú, a spôsobuje to ich odskakovanie z povrchu panelu.

Zjednodušená schéma systému - v reálnej konfigurácii by sa na pohyb elektródy po paneli mohol použiť motor na súprave koľajníc.

Systém by mohol fungovať bez ľudského dohľadu, poháňaný samotnou solárnou elektrárňou. Treba poznamenať, že toto zariadenie si vyžaduje okolitú vlhkosť aspoň 30 percent, ktorú podľa vedcov väčšina púští v skutočnosti spĺňa počas väčšiny dňa. Dokonca aj v prípadoch, keď je vzduch všeobecne suchší, by pravdepodobne splnil požiadavku minimálnej vlhkosti skoro ráno, keď sa na paneli vytvorí rosa.

Na rozdiel od predtým vyvinutých systémov založených na elektrostatickej repulzii, ktoré nefungujú v príliš vlhkých podmienkach, je systém MIT schopný fungovať pri vlhkosti okolia až do 95 %. Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Science Advances.