Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Unikátny malý modulárny jadrový reaktor dostal zelenú

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americká komisia pre jadrový dozor (NRC) schválila na certifikáciu projekt prvého jadrového reaktora štvrtej generácie. Projekt malého modulárneho reaktora spoločnosti NuScale sľubuje bezpečnú a čistú energiu pri radikálne nižších nákladoch, menšej záťaži na pôdu a kratšom čase inštalácie.

NRC minulý týždeň zverejnila správu, že jej pracovníci boli poverení vypracovaním konečného predpisu, ktorým sa certifikuje projekt jadrového reaktora spoločnosti NuScale na použitie v Spojených štátoch amerických. Ide len o siedmy projekt schválený NRC od založenia v roku 1974 a prvý z nadchádzajúcej generácie technológií novej generácie, ktoré majú zlacniť, zjednodušiť a zabezpečiť bezpečnejšiu jadrovú energiu ako kedykoľvek predtým.

Kľúčom k výhodám tohto jadrového reaktora sú jeho malé rozmery a modulárnosť. Namiesto toho, aby sa každý reaktor musel postaviť priamo na mieste a navrhnúť na mieru pre danú lokalitu, môže spoločnosť NuScale hromadne vyrábať svoje moduly ľahko-vodného reaktora v továrni a potom ich posielať po celom svete, aby sa dali relatívne rýchlo a bez problémov nainštalovať.

Každý zhruba valcový modul je vysoký približne 20 metrov, má priemer 2,7 metra a produkuje 77 megawattov vytláčaním pary cez turbínu. Daná elektráreň by mohla prevádzkovať štyri až 12 týchto modulov ponorených vo vodnej nádrži, takže celková elektráreň bude mať výkon 308 až 924 MW. Jadrová energia bude kľúčovým základným generátorom pre energetické siete založené na obnoviteľných zdrojoch v mnohých oblastiach a spoločnosť NuScale tvrdí, že vďaka svojim možnostiam masovej výroby bude cenovo konkurencieschopná aj s niektorými možnosťami využívajúcimi fosílne palivá.

Konštrukcia malého modulárneho reaktora NuScale umiestňuje 4 až 12 malých reaktorových jednotiek do vodného kúpeľa.

Podobne ako väčšina ostatných projektov jadrových elektrární IV. generácie je aj modulárna elektráreň NuScale navrhnutá tak, aby sa v prípade núdze sama bezpečne odstavila bez akéhokoľvek vstupu operátora alebo požiadaviek na výkon. Ventily na výstupe napájacej vody a pary sa v prípade núdzovej situácie uzavrú a otvorí sa sekundárna súprava ventilov na zníženie tlaku pary z aktívnej zóny reaktora do ochrannej nádoby obklopujúcej reaktor. Keď táto para skondenzuje, bude sa vracať späť do aktívnej zóny a opäť cirkulovať týmto procesom.

Spoločnosť NuScale tvrdí, že sa tým elektráreň stabilne a bezpečne odstaví, a ak sa niečo katastrofálne pokazí, obrovská vodná nádrž, v ktorej sa nachádzajú moduly reaktora, s betónovou strechou poskytne poslednú obrannú líniu navrhnutú tak, aby bola odolná voči zemetraseniu a nepriepustná pre náraz lietadla.

Pasívne bezpečnostné opatrenia elektrárne a malá plocha v porovnaní s jadrovými elektrárňami súčasnej generácie umožňujú, aspoň podľa názoru spoločnosti, umiestniť tieto elektrárne oveľa bližšie k miestu spotreby energie, čím sa znížia náklady na prenos a straty.

Schéma malého modulárneho reaktora NuScale.

Prvá modulárna jadrová elektráreň NuScale by mala začať vyrábať energiu v roku 2029 a všetkých jej šesť modulov by malo byť spustených v roku 2030. Projekt bezuhlíkovej energie, ktorý sa nachádza v Národnom laboratóriu v Idahu, bude vyrábať približne 462 MW, z ktorých väčšina je už zmluvne dohodnutá na predaj distribučným spoločnostiam na obdobie 40 rokov.

Tento konečný predpis o certifikácii bude posledným krokom v procese, ktorý spoločnosť NuScale iniciovala v roku 2016. Pozrite si niekoľko informácií o projekte Carbon Free Power Project a NuScale Small Modular Reactor vo videu na začiatku článku alebo TU.