Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Veterná turbína s recyklovateľnými lopatkami začala vyrábať elektrinu

Veterná turbína s recyklovateľnými lopatkami začala vyrábať elektrinu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Získavanie veternej energie je dôležitou súčasťou kombinácie obnoviteľných zdrojov energie, ale keď sa skončí životnosť obrovských lopatiek turbín, mohli by skončiť ako odpad na skládke. Spoločnosť Siemens Gamesa preto vyvinula recyklovateľnú lopatku, ktorá sa môže použiť na výrobu nových výrobkov, keď sa skončí jej život v oblasti lovu vetra.

Hoci iné komponenty veterných turbín, ako sú veže a gondoly, sa už dajú recyklovať, kompozitné materiály používané na výrobu obrovských lopatiek v komerčných veterných elektrárňach sa ukázali ako väčší a často aj nákladný problém.

Kľúčom k vývoju nového systému RecyclableBlades od spoločnosti Siemens Gamesa je nový systém epoxidových živíc, ktorý využíva patentovanú technológiu Recyclamine od partnerov projektu Aditya Birla Advanced Materials.

Epoxidovú živicu, ktorá je základom technológie RecyclableBlades, vyvinula spoločnosť Siemens Gamesa v spolupráci s Aditya Birla Advanced Materials.

„Na rozdiel od bežných materiálov systém recyklovateľnej živice umožňuje recykláciu lopatky a obnovu výstuže a živicovej matrice,“ vysvetľuje spoločnosť Siemens Gamesa. „Obnovené materiály lopatiek sa môžu opätovne použiť a využiť, čím sa vrátia späť do systému a uzavrie sa cyklus. Okrem toho bola živica navrhnutá pre mimoriadne pomalú reaktivitu, aby umožnila lepšiu spracovateľnosť a vytvrdzovanie rýchlejšie ako pri bežných materiáloch, čím prispieva k zníženiu času cyklu pri výrobe lopatiek“.

Po skončení životnosti lopatky turbíny by sa živica, sklenené vlákna, drevo a ďalšie materiály použité na výrobu RecyclableBlade oddelili pomocou roztoku miernej kyseliny, po čom by sa mohli ďalej použiť pri výrobe rôznych nových výrobkov. Po overovacích testoch a pilotných skúškach boli prvé lopatky RecyclableBlades vyvinuté spoločnosťou Siemens Gamesa v závode v dánskom Aalbore vyrobené minulý rok v meste Hull vo Veľkej Británii.

Vďaka novému vývoju epoxidovej živice možno lopatky RecyclableBlades rozložiť na jednotlivé komponenty pomocou miernej kyseliny a tieto materiály potom použiť na vytvorenie nových výrobkov.

Teraz sa prvá veterná turbína s lopatkami RecyclableBlades dlhými 81 metrov testuje v prevádzkových podmienkach a zároveň vyrába elektrickú energiu na veternej elektrárni Kaskasi v Severnom mori. Toto zariadenie prevádzkuje spoločnosť RWE Renewables a očakáva sa, že do konca tohto roka bude 38 turbín Siemens Gamesa 8.0-167 DD zbierať veternú energiu s inštalovaným výkonom 342 MW.

Očakáva sa, že ďalšie turbíny na veternej elektrárni Kaskasi budú v blízkej budúcnosti vybavené lopatkami B81 RecyclableBlades a spoločnosť Siemens Gamesa tiež uvádza, že technológiu možno rozšíriť na výrobu 108 metrov dlhých lopatiek pre veterné turbíny 14-222 DD a 115 metrov dlhých lopatiek pre veterné turbíny 14-236 DD. Hovorí sa aj o budúcich projektoch využívajúcich tento vývoj so skupinami EDF a WPD Offshore.

Prvá veterná turbína s lopatkami RecyclableBlades sa testuje v prevádzkových podmienkach na veternej elektrárni Kaskasi v Severnom mori.