Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvé 100 MW zariadenie na skladovanie energie stlačeným vzduchom na svete

Prvé 100 MW zariadenie na skladovanie energie stlačeným vzduchom na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najväčší a hlavne najefektívnejší systém skladovania čistej energie zo stlačeného vzduchu na svete je spustený a pripojený k mestskej elektrickej sieti v severnej Číne.

Revolúcia v oblasti čistej energie si bude vyžadovať obrovské množstvo skladovania energie, aby sa vyrovnala s nepravidelnou energiou dodávanou slnečnou a veternou energiou. Časť z nich bude mať podobu veľkých batériových zariadení, no blíži sa obrovský nedostatok lítia, ktorý zvýši cenu batérií na báze lítia a spôsobí, že prevádzky takýchto veľkých batériových úložísk budú mať veľký problém zvládnuť veľkú časť práce.

Čína diverzifikovala svoje úsilie a práve tento týždeň zapla najväčšiu prietokovú batériu na svete, vanádovú prietokovú batériu s výkonom 100 MW a kapacitou 400 MWh, ktorá je nainštalovaná v meste Dailan a ponúka relatívne lacné skladovanie energie bez použitia lítia. Podľa Asia Times sa však Čína plánuje výrazne oprieť aj o skladovanie energie pomocou stlačeného vzduchu (CAES), aby do roku 2030 zvládla takmer štvrtinu všetkej energie v krajine.

Čínska akadémia vied teraz po niekoľkých rokoch vývoja pripojila k sieti prvý 100-megawattový pokročilý systém CAES na svete, ktorý je pripravený začať komerčnú prevádzku v meste Zhangjiakou na severe Číny. Tým, že ho akadémia označila za „pokročilý“, ho odlišuje od elektrárne McIntosh, ktorá je v prevádzke od roku 1991 v americkom štáte Alabama - 110-megawattového zariadenia CAES, ktoré spaľuje uskladnený vzduch so zemným plynom na získanie energie, a teda nie je ekologickým riešením na skladovanie energie.

Nová elektráreň Zhangjiakou sa zbavuje fosílnych palív a využíva pokroky v oblasti nadkritického skladovania tepla, nadkritickej výmeny tepla, kompresie s vysokým zaťažením a expanzných technológií na zvýšenie účinnosti systému. Podľa Čínskej aliancie pre skladovanie energie môže nová elektráreň uskladniť a uvoľniť až 400 MWh pri projektovanej účinnosti systému 70,4 %.

To je obrovská hodnota; súčasné systémy stlačeného vzduchu majú účinnosť len okolo 40 - 52 % a dokonca aj dve väčšie elektrárne Hydrostor CAES, ktorých otvorenie sa plánuje v Kalifornii v roku 2026, majú údajne účinnosť len okolo 60 %.

Čínska akadémia vied uvádza, že elektráreň Zhangjiakou je schopná dodávať do miestnej siete viac ako 132 GWh elektrickej energie ročne, čo by pokrylo spotrebu v špičke približne 40 - 60 000 domácností. Ušetrí približne 42 000 ton uhlia, ktoré sa spaľuje v elektrárňach, a zníži ročné emisie oxidu uhličitého o približne 109 000 ton.

Akadémia tvrdí, že nízke investičné náklady, dlhá životnosť, bezpečnosť a účinnosť tohto projektu, spolu s jeho ekologickými vlastnosťami, ho dobre stavajú do pozície „jednej z najsľubnejších technológií na skladovanie energie vo veľkom meradle“.