Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Škótsku sa bude testovať obrovský generátor energie z vĺn

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Írska spoločnosť OceanEnergy už otestovala svoje generátory kmitajúceho vodného stĺpca v značnom rozsahu na Havaji a teraz ohlásila štvorročný projekt na testovanie, overenie a komercializáciu svojho zatiaľ najväčšieho zariadenia pri Orknejách v Škótsku. Zariadenie OE35, označované za plávajúce zariadenie na výrobu energie z vĺn s najväčšou kapacitou na svete, je určite impozantné.

Hoci zatiaľ neboli vypracované rozmery stroja, ktorý sa má postaviť pre Škótsko, stroj, ktorý spoločnosť postavila na testovanie v testovacom stredisku amerického námorníctva na Havaji, má rozmery 38,1 x 18 metra, ponor 9,4 metra a celkovú hmotnosť 826 ton.

Pri testovaní pracoval s výkonom 500 kW, ale zariadenie bolo a je schopné dosiahnuť výkon 1,25 MW. Stavba takýchto vecí si vyžaduje zariadenia na úrovni lodeníc. V prípade havajského stroja sú to zariadenia oregonskej spoločnosti Vigor. Po skončení výstavby tam bol stroj odtiahnutý na testovacie miesto, kde bol uvedený do prevádzky. Vo videu na začiatku článku alebo TU si môžete urobiť predstavu o rozsahu tohto zariadenia. Rozhodne sa nejedná o malý projekt.

Funguje však na pomerne jednoduchom princípe. Stroj OE35 je ukotvený na dne oceánu a sedí v mori, pričom vlny vchádzajú a vychádzajú z troch veľkých vzduchotesných komôr. Keď hladina vody v týchto komorách stúpa, vzduch sa vytláča von. Keď klesá, vzduch sa nasáva späť.

Spoločnosť OceanEnergy využíva na získavanie energie z tohto obojsmerného tlaku vzduchu technológiu zo Severného Írska: Wellsovu turbínu, ktorú vynašli v Belfaste koncom 70. rokov. Tieto turbíny využívajú sériu symetricky navrhnutých lopatiek, ktoré sú navrhnuté tak, aby premenili tlak vzduchu prichádzajúci v oboch smeroch na rovnaký smer otáčania. Turbína sa tak otáča nepretržite jedným smerom, keď vzduch vteká do komôr a vyteká z komôr s vlnami, namiesto toho, aby turbína musela meniť smery vždy, keď sa prúd vzduchu obráti.

Tento masívny generátor energie z vĺn OE35 bol postavený v oregonskej lodenici a odtiahnutý na Havaj na testovanie.

Spoločnosť OceanEnergy sa zapojila do spolupráce so 14 partnermi z priemyslu a akademickej obce vo Veľkej Británii, Írsku, Francúzsku, Nemecku a Španielsku s cieľom otestovať zariadenie OE35 vo veľkom meradle. Projekt WEDUSEA v hodnote 19,6 milióna EUR, ktorý je spolufinancovaný z programu Európskej únie Horizon Europe a Innovate UK, bude prebiehať v troch fázach počas štyroch rokov.

Najskôr tím navrhne a postaví zariadenie OE35 prispôsobené podmienkam v Európskom testovacom stredisku morskej energie na Orknejách v Škótsku. Potom bude počas dvoch rokov zariadenie inštalovať a testovať. V tretej fáze bude zbierať výsledky a zameria sa na komercializáciu technológie vo veľkom meradle. Spoločnosť OceanEnergy má v budúcnosti plány na stroj OE50 s výkonom až 2,5 MW.

„Cieľom inovačných opatrení prijatých v rámci tohto programu je zlepšiť účinnosť, spoľahlivosť, škálovateľnosť a udržateľnosť technológie energie z morských vĺn a znížiť vyrovnané náklady na elektrickú energiu tejto technológie o viac ako 30 %,“ povedal Myles Heward, projektový manažér Európskeho centra pre morskú energiu. „To pomôže znížiť riziko investícií do energie z vĺn“.

Rémi Gruet, generálny riaditeľ obchodného združenia Ocean Energy Europe, dodáva: „Energia z vĺn je už v plnej fáze a projekty ako WEDUSEA pripravujú pôdu pre pilotné farmy a industrializáciu celého sektora. Projekt spolupráce medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom môže preukázať potenciál energie z vĺn a významne prispieť k dosiahnutiu cieľa EÚ v oblasti zelenej energie. Energia z vĺn pomôže vyrovnať výrobné špičky alebo poklesy z premenlivého vetra a zabezpečí európsku energetickú nezávislosť“.

Malá bójka OE bola testovaná pred viac ako desiatimi rokmi.