Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Testy zariadenia na výrobu energie z vĺn výrazne prekonali očakávania

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Škótska spoločnosť AWS Ocean Energy oznámila výsledky až o 20 % lepšie, ako sa predpokladalo, v prípade jej prototypu generátora energie z vĺn Archimedes Waveswing. Ten sa posledných šesť mesiacov testuje v oceáne v Európskom centre pre morskú energiu (EMEC) na Orknejách.

Generátor energie z vĺn Waveswing je valcová kovová bója, ktorá je pripevnená k jedinému bodu na dne oceánu. V prevádzke zostáva pod hladinou a reaguje na zmeny tlaku vody. Keď nad ňou prechádza vlna, zvýšenie tlaku tlačí na hornú „plávajúcu“ časť zariadenia a posúva ju smerom nadol oproti spodnej „silovej“ časti, pričom valivé tesnenie zabezpečuje, aby sa dovnútra nedostala voda.

Tento lineárny pohyb v tejto „teleskopickej plechovke“ stláča vzduch v zariadení Waveswing a vytvára vzduchovú pružinu, ktorá tlačí plávajúcu časť späť nahor, keď sa vlna valí ďalej. Ako sa plavák pohybuje nahor a nadol, poháňa hydraulický motor, ktorý premieňa lineárny pohyb na otáčanie, a bežný elektrický generátor čerpá energiu zo zdvihov smerom nahor aj nadol.

Na prepravu 50-tonového prototypu je celkom pekný pohľad.

Generátor sa dá zdvihnúť a spustiť na svojom lane kvôli údržbe a nasadeniu a k dispozícii je aj zariadenie na reguláciu tlaku vzduchu vo valci, čím sa účinne vyladí vzduchová pružina, aby sa maximálne využili podmienky vlny.

Spoločnosť AWS uvádza, že „počas obdobia miernych vlnových podmienok“ v zariadení EMEC prototyp generátora zachytil v priemere 10 kW so špičkami až 80 kW, pričom jeho menovitý výkon je 16 kW. Test tiež preukázal, že zariadenie Waveswing sa dá plne nasadiť od vykládky na nábreží až po plnú prevádzku za menej ako 12 hodín a že dokáže prežiť aj podmienky víchrice.

Inštalácia prototypu generátora energie z vĺn Archimedes Waveswing.

Výkon sa môže zdať prekvapivo nízky vzhľadom na veľkosť tohto stroja. Plne vysunutý má výšku 7 metrov, priemer 4 metre a váži 50 ton. Toto však nie je komerčné zariadenie. Spoločnosť AWS uvádza, že tieto jednotky bude možné konfigurovať pre výkony od 15 kW až do 500 kW. No nie je jasné, či tieto 0,5 megawattové verzie budú musieť byť fyzicky väčšie, a ak áno, o koľko.

Spoločnosť AWS predpokladá, že komerčné nasadenie bude mať podobu viacerých štruktúr, v ktorých by sa mohlo 20 najvýkonnejších jednotiek spojiť až do 10-megawattovej platformy.

Testy prototypu generátora energie z vĺn AWS Archimedes Waveswing prekonali očakávania.

Efektívne využitie energie z vĺn by mohlo radikálne znížiť ceny sietí na výrobu energie z obnoviteľných zdrojov. Tieto veci sa nevypínajú v noci ako solárne zariadenia alebo keď klesá vietor, takže môžu znížiť potrebu dlhodobého a krátkodobého skladovania energie, ktoré sieť potrebuje na zaručenie spoľahlivých dodávok elektriny. Je to teda oblasť s obrovským potenciálom, ale zdá sa, že budeme musieť byť trpezliví, kým sa tieto technológie vyladia a nasadia sa do reálnej prevádzky.