Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tichá a miniatúrna veterná turbína Liam F1 je vhodná aj do mesta

Tichá a miniatúrna veterná turbína Liam F1 je vhodná aj do mesta
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ ide o obnoviteľné zdroje energie, veterná energia sa považuje za jedného z najsľubnejších uchádzačov. No veterné turbíny sú príliš veľké a hlučné, aby sa dali používať v obývanom prostredí. To však neplatí pre novú miniatúrnu veternú turbínu Liam F1, ktorú vytvorila holandská spoločnosť The Archimedes. Tá je dosť kompaktná na to, aby sa dala namontovať v akomkoľvek mestskom prostredí, pričom poskytne bezhlučnú a uhlíkovo neutrálnu elektrickú energiu pre domácnosti a malé budovy.

Nový inteligentný veterný generátor elektrickej energie pre domáce použitie Liam F1 Urban Wind Turbine (UWT) je pritom oveľa účinnejší ako bežné veterné turbíny porovnateľnej veľkosti. Model so šírkou 0,75 metra vyrobí 1 500 kilowatthodín (kWh) energie ročne pri rýchlosti vetra 5 m/s, to znamená 18 kilometrov za hodinu alebo 9,7 uzla. Jedno toto zariadenie na výrobu energie by mohlo údajne pokryť až 20 percent energetický potrieb domácnosti v Nemecku v stredne silných až silných veterných lokalitách. Väčší model so šírkou 1,5 metra vyrobí až 7 500 kWh energie ročne a mohol by napájať mnoho domácností na celom svete.

Inteligentný veterný generátor elektrickej energie pre domáce použitie Liam F1 Urban Wind Turbine.

Čo je však na tejto kompaktnej veternej turbíne skutočne pôsobivé, je jej dizajn. Tri kruhové lopatky ovinuté okolo seba (a potom rozšírené) vytvárajú trojrozmernú kužeľovitú turbínu, ktorá pripomína podlhovasté schránky mäkkýšov. Špirálovitý / skrutkovitý rotor Liam F1 vždy smeruje v smere, v ktorom fúka vietor, a premieňa jeho kinetickú energiu na mechanickú. Na to, aby sa zariadenie začalo otáčať a vyrábať energiu, stačí vietor s rýchlosťou 3,8 uzla (2 m/s).

Inteligentný veterný generátor elektrickej energie pre domáce použitie Liam F1 Urban Wind Turbine.

Vďaka tomu, že miniatúrna veterná turbína Liam F1 UWT pozostáva len z dvoch častí, je stopercentne mechanická a vyžaduje si minimálnu údržbu. Inšpiráciou pre vytvorenie tohto inovatívneho zariadenia bol pritom slávny Archimedov princíp skrutky a veterný mlyn, ktorý je jednou z najbežnejších stavieb v Holandsku.

Výrobca uvádza, že technológia je účinnejšia ako štandardné listy vrtule a tichá prevádzka sa vždy udržiava pod 48 dB. Veterné turbíny Liam F1 možno ľahko inštalovať na strechy akýchkoľvek budov. Môže sa dokonca zoradiť niekoľko jednotiek, aby sa dalo získať viac zelenej energie.

Inteligentná veterná turbína Liam F1 UWT by pravdepodobne mohla byť dizajnom budúcnosti, pokiaľ ide o energeticky sebestačné domy.

Inteligentný veterný generátor elektrickej energie pre domáce použitie Liam F1 Urban Wind Turbine.