Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Číne bola ohlásená veterná turbína vyššia ako 70-poschodová budova

V Číne bola ohlásená veterná turbína vyššia ako 70-poschodová budova
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Extrémne technické riešenia sa stávajú normou, pretože veterná energia na mori sa neustále rozširuje. Novo oznámená veterná turbína MySE 18.X-28X, ktorá má obrovské 140-metrové lopatky a pri každej otáčke tak obsiahne ohromujúcu plochu záberu 711 000 m2, bude najväčšou veternou turbínou, aká bola kedy postavená.

Za týmto veterným gigantom na mori, ktorý si prevzal titul najväčšej veternej turbíny na svete s výškou vyššou ako 70-poschodová budova, stojí čínska spoločnosť MingYang, ktorá sľubuje, že MySE 18.X-28X „prekročí hraniu 18 MW“ vďaka svojej monštruóznej ploche záberu lopatiek až 711 000 m2.

Spoločnosť MingYang tvrdí, že nová veterná turbína zvládne „najextrémnejšie oceánske podmienky“, vrátane tajfúnov 17. stupňa s rýchlosťou vetra nad 56,1 m/s (202 km/h. Vzhľadom na priemernú rýchlosť vetra 8,5 m/s (30,6 km/h) spoločnosť MingYang predpokladá, že turbína ročne vyrobí až 80 GWh energie, čo „postačuje na zásobovanie 96 000 obyvateľov“.

Prečo si dať tú námahu, aby boli tieto veci také obrovské? Nuž, zväčšením plochy, na ktorej sú lopakty umiestnené, sa zväčší výsek oblohy, z ktorého sa získava energia, a tým sa zvýši celkový výnos. Ale možno ešte dôležitejšie je, že o veterných elektrárňach treba uvažovať ako o celých systémoch. Jedným z najväčších nákladov na inštaláciu na mori je práca potrebná na morskom dne, aby sa tieto obrovské turbíny ukotvili a vietor mal o čo tlačiť.

Nová gigantická veterná turbína vyrastie z oceánu a bude vyššia ako ako 70-poschodová budova.

Preto spoločnosti ako MingYang vyvíjajú tieto mamutie megaturbíny predovšetkým ako opatrenia na zníženie nákladov, ktoré pomôžu znížiť investičné náklady na zriadenie veternej elektrárne a nakoniec aj náklady na vyrobenú energiu.

„V porovnaní s inštaláciou 13MW modelov by vyšší výkon MySE18.X-28X ušetril 18 jednotiek potrebných na 1GW veternú elektráreň, čo by znížilo náklady na výstavbu o 120 000 - 150 000 USD / MW,“ uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti MingYang.