Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Malá jadrová elektráreň, ktorá sa pohodlne zmestí na futbalové ihrisko

Malá jadrová elektráreň, ktorá sa pohodlne zmestí na futbalové ihrisko
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Energetická spoločnosť Westinghouse predstavila svoj malý jadrový reaktor AP300, ktorý kombinuje technológiu reaktora Gen III+, no s menšími a úspornejšími rozmermi. Model AP300 je pritom dostatočne malý na to, aby sa bez problémov zmestil aj na futbalové ihrisko.

Malé jadrové reaktory (Small Nuclear Reactor – SMR) si v posledných rokoch získavajú veľkú pozornosť ako alternatíva k obrovským konvenčným štiepnym systémom, ktorých výstavba je veľmi pomalá a nákladná a navyše priťahujú aj značnú politickú tému, čo sťažuje ich autorizáciu a prevádzku.

Myšlienka technológie SMR spočíva v tom, že namiesto výstavby jedného veľkého reaktora, ktorý by slúžil celému regiónu, sa môže postaviť niekoľko malých reaktorov, ktoré môžu buď zväčšiť elektráreň pridaním ďalších jednotiek na jednom mieste, alebo ich rozptýlením uspokojiť lokálne potreby. Takéto reaktory nielenže prinášajú prvok flexibility, ale sú aj lacnejšie, pretože sa dajú hromadne vyrábať v továrni. Náklady na výstavbu sa znižujú tým, že sa redukuje veľká časť stavebných prác, ktoré si vyžadujú konvenčné reaktory, a inštaláciou reaktora pod zem sa môže odstrániť ťažká betónová ochranná nádoba.

Koncept malej jadrovej elektrárne Westinghouse AP300.

Podľa spoločnosti Westinghouse je AP300 jednozávitový tlakovodný reaktor s výkonom 300 MWe a má životnosť viac ako 80 rokov. Vychádza z reaktora AP1000 s výkonom 1 GWe, čo z neho robí elektráreň „N-tého druhu“. To znamená, že počiatočné náklady na vývoj už boli vynaložené na predchádzajúci typ reaktora.

Pri využití 18-ročných skúseností s prevádzkou reaktora AP1000 využíva reaktor AP300 výhody zdokonaleného dodávateľského reťazca, konštrukcie, palivového hospodárstva a prevádzkových postupov. Technológia je už tiež schválená v USA, Veľkej Británii a Číne a spĺňa aj európske normy Utility Requirements, čo v niektorých oblastiach urýchli udeľovanie licencií.

Model AP300 je dostatočne malý na to, aby sa bez problémov zmestil na futbalové ihrisko, a má zjednodušenú konštrukciu, ktorej cieľom je zabezpečiť čo najväčšiu bezpečnosť. Je tu menej potrubí, ventilov, motorov a iných miest potenciálnej poruchy. V prípade núdzovej situácie sú systémy vypínania a chladenia pasívne, spoliehajú sa na gravitáciu, prirodzenú cirkuláciu a tlak plynu, a nie na dieselové motory a čerpadlá. Okrem toho existujú aj iné ako bezpečnostné systémy, ktoré monitorujú reaktor a chránia ho pred nebezpečnými výkyvmi, a je tu aj systém na zaplavenie ochranného obalu reaktora veľkým množstvom vody, aby sa v prípade havárie zabránilo prehriatiu aktívnej zóny.

Malá jadrová elektráreň Westinghouse AP300 sa pohodlne zmestí na futbalové ihrisko.

Malý jadrový reaktor AP300 je určený na výrobu elektrickej energie, ako aj na iné aplikácie, napríklad na vykurovanie a obsluhu ťažby ropy a plynu a priemyselných objektov. Je tiež zameraný na výrobu vodíka pre očakávané vodíkové hospodárstvo.

„AP300 je jediná dostupná ponuka malých modulárnych reaktorov, ktorá je založená na nasadenej, prevádzkovanej a pokročilej reaktorovej technológii,“ povedal Patrick Fragman, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Westinghouse. „Uvedenie SMR AP300 dopĺňa portfólio reaktorovej technológie spoločnosti Westinghouse, čo nám umožňuje naplniť všetky potreby našich zákazníkov na celom svete s jasným výhľadom na harmonogram dodávok a ekonomiku“.