Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dronom nasadený robot sa plazí po vedení, aby zachránil vtáky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je smutnou skutočnosťou, že vtáky často hynú pri zrážke s nadzemným elektrickým vedením, ktoré je pre ne neviditeľné. Nový robotický systém je však navrhnutý tak, aby sa to nestávalo, a to pomocou dronu a robota, ktorý tieto vedenia pre vtákov zviditeľní.

Zostava pozostáva z dronu s koaxiálnym rotorom E2500 HP a robota Mini LineFly, ktoré vyrába spoločnosť FulcrumAir, spolu so zariadeniami Bird-Flight Diverter (prevádzač letu vtákov), ktoré vyrába spoločnosť PLP (Preformed Line Products).

Dron s koaxiálnym rotorom E2500 HP spúšťa robota Mini LineFly na elektrické vedenie.

Každý z prevádzačov letu vtákov má podobu stočeného drôtu potiahnutého plastom z PVC. Bežne sa tieto pomôcky navíjajú a napínajú na elektrické vedenie ručne, v pravidelne rozmiestnených intervaloch, kde si ich vtáky všimnú. Je to časovo náročná práca a potenciálne nebezpečná pre ľudských pracovníkov, ktorí sa musia k vedeniu zdvíhať na zdvíhacích pracovných plošinách. V novom systéme sa však prevádzače aplikujú pomocou robotického zariadenia Mini LineFly.

Hoci je robot Mini LineFly pripevnený k dronu pomocou lana, obe zariadenia sa ovládajú nezávisle.

Robot Mini LineFly s vlastným pohonom je spustený dronom E2500 HP na úsek elektrického vedenia a potom sa pohybuje po dĺžke tohto úseku, pričom sa pravidelne zastavuje, aby aplikoval prevádzače letu vtákov z palubnej zásoby. Vrtule na oboch stranách robota pritom pomáhajú, aby sa pri silnom vetre nekýval spolu s elektrickým vedením. Po dosiahnutí konca jedného úseku sa robot Mini LineFly jednoducho dronom opäť zdvihne a presunie sa na ďalší úsek. Stačia pritom len dvaja pozemní operátori, jeden pre dron a druhý pre robota.

Jeden z prevádzačov Bird-Flight nainštalovaný na elektrickom vedení.

Systém sa už použil na umiestnenie takmer 15 000 prevádzačov Bird-Flight pozdĺž 121 kilometrov prenosového vedenia, ktoré je súčasťou projektu High Banks Wind v americkom Kansase.

Ukážku systému si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.