Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezlítiové sodíkové batérie opustili laboratórium a vstupujú do výroby

Bezlítiové sodíkové batérie opustili laboratórium a vstupujú do výroby
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pred dvoma rokmi bol priekopník sodíkových iónových batérií Natron Energy zaneprázdnený prípravou svojich špeciálne vytvorených sodíkových batérií na hromadnú výrobu. Spoločnosť trochu natiahla svoje plány so štartom do roku 2023, no nezaostala príliš, pokiaľ ide o masovú výrobu batérií. Nedávno totiž oficiálne spustila výrobu svojich rýchlonabíjacích bezlítiových sodíkových batérií s dlhou životnosťou, čím prináša na trh zaujímavú novú alternatívu v oblasti ukladania energie.

Nielenže sa sodík vyskytuje niekde medzi 500 až 1 000-krát častejšie na našej planéte, v porovnaní s lítiom, ale jeho získavanie si nevyžaduje rovnaký typ náročnej extrakcie. Spoločnosť Natron Energy pritom tvrdí, že jej sodíkovo-iónové batérie sú vyrobené výlučne z hojne dostupných komoditných materiálov, ktoré zahŕňajú aj hliník, železo a mangán.

Okrem toho, materiály pre sodíkovo-iónovú chémiu spoločnosti Natron je možné získať prostredníctvom spoľahlivého domáceho dodávateľského reťazca so sídlom v USA bez geopolitického narušenia. To isté sa nedá povedať o bežných lítium-iónových materiáloch, ako je kobalt a nikel.

Sodíkovo-iónová technológia získala v posledných rokoch zvýšený záujem ako spoľahlivejšie a potenciálne lacnejšie médium na ukladanie energie. Aj keď energetická hustota zaostáva za lítium-iónovými batériami, výhody, ako je rýchlejšie cyklovanie, dlhšia životnosť a bezpečnejšie, nehorľavé konečné použitie, urobili zo sodíkovo-iónových batérií atraktívnu alternatívu, najmä pre stacionárne použitie, ako je dátové centrum a nabíjačky elektromobilov.

Modrá sa stala charakteristickou farbou spoločnosti Natron Energy vďaka patentovaným elektrónom Prussian Blue, ktoré používa na rýchly a častý prenos sodíkových iónov. To je základom jej tvrdení o 10-násobnej rýchlosti cyklov v porovnaní s lítium-iónovými batériami, a životnosťou až 50 000 nabíjacích cyklov.

Spoločnosť Natron Energy bola založená v roku 2013 a je jedným z priekopníkov v tejto novej vlne výskumu a inovácií sodíkových iónov. A zatiaľ čo väčšina dizajnov zostáva v laboratóriu, spoločnosť Natron spúšťa jednu z prvých veľkých výrobných operácií na celom svete. Oficiálne začatie výroby začiatkom minulého týždňa oslávila slávnostným prestrihnutím pásky vo svojom výrobnom závode Holland v Michigane, pričom ide o vôbec prvú komerčnú výrobu sodíkovo-iónových batérií v USA.

„Sodíkovo-iónové batérie ponúkajú jedinečnú alternatívu k lítium-iónovým, s vyšším výkonom, rýchlejším nabíjaním, dlhším životným cyklom a úplne bezpečnou a stabilnou chémiou,“ povedal na podujatí Colin Wessells, zakladateľ a jeden z generálnych riaditeľov spoločnosti Natron Energy. „Elektrifikácia našej ekonomiky je závislá od vývoja a výroby nových, inovatívnych riešení skladovania energie. My v Natrone sme hrdí na to, že môžeme dodať takúto batériu bez použitia konfliktných minerálov alebo materiálov s pochybnými environmentálnymi dopadmi.“

Spoločnosť Natron Energy sa zameriava na priemyselné záložné napájacie aplikácie s produktmi, ako je batériová skriňa BlueRack 250, ktorá je navrhnutá pre rozsah od kilowattu po niekoľko megawattov.

Spoločnosť Natron hovorí, že jej batérie sa nabíjajú a vybíjajú rýchlosťou 10-krát rýchlejšie ako lítium-iónové batérie, čo je úroveň schopnosti okamžitého nabíjania / vybíjania, vďaka ktorej sú batérie hlavným uchádzačom o záložné skladovanie energie. V tomto prípade použitia tiež pomáha odhadovaná životnosť 50 000 nabíjacích cyklov.

Plány spoločnosti Natronu Energy požadujú, aby továreň Holland spustila produkciu až 600 megawattov ročne pri plnom nasadení, čo bude slúžiť ako model pre budúce zariadenia v gigawattovom meradle. Počiatočným cieľom spoločnosti sú centrá na ukladanie údajov pre umelú inteligenciu, kde by sa rýchlo cyklujúce batérie mohli stať základným nástrojom správy napájania. Prvé dodávky plánuje začať v júni a má v úmysle v budúcnosti rozšíriť svoje zameranie na ďalšie trhy s priemyselnou elektrinou, pričom ako ciele uvádza rýchle nabíjanie elektromobilov a telekomunikácie.