Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najúčinnejší motor na svete ako obrovský generátor čistej energie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jeden z najväčších motorov na svete sa stáva generátorom čistej energie na vodík. Námorný motor Wärtsilä 31, pôvodne navrhnutý na spaľovanie nafty, dvojpalivového paliva alebo benzínu pre tankery a kontajnerové lode, dostáva nový život a generuje čistú obnoviteľnú elektrinu.

Motor Wärtsilä 31 je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov ako najefektívnejší 4-taktný lodný motor, aký bol kedy vyrobený vo svojej triede. Tiež sa môže pochváliť najvyšším výkonom na valec v motoroch. Môže byť nakonfigurovaný na 8 až 16 valcov a s výkonom od 4,6 MW do 10,4 MW pri 720 a 750 ot. / min.

Fínska spoločnosť Wärtsilä Energy je najlepšie známa výrobou najväčších spaľovacích motorov na svete, najmä 27 metrov vysokého, 13 metrov dlhého motora RTA96-C s výkonom až 110 000 konských síl. Motor Wärtsilä 31 je o niečo menší, dosahuje maximálnu výšku 4,7 metra a dĺžku 8,7 metra, a poháňaný fosílnymi palivami dokáže vyvinúť výkon až 13 142 konských síl (9 800 kW).

Zavŕtanie a zdvih valca 31 x 43 cm znie enormne, v porovnaní s automobilovým priemyslom, ale v porovnaní s niektorými väčšími motormi spoločnosti, ktoré majú valce dostatočne veľké na to, aby sa v nich dalo prechádzať, sú relatívne kompaktné.

Motor Wärtsilä 31SG-H1 pripravený na vodík.

Verzia 31SG-H2 pripravená na vodík po prevedení na generátor môže bežať na zemný plyn alebo zmes zemného plynu a 25 % vodíka. No môže byť vylepšená až na 100 % vodíka. K dispozícii je tiež flexibilné palivo 31H2 navrhnuté tak, aby natívne fungovalo na plný vodík, ale akceptovalo aj zemný plyn alebo zmiešané palivá.

Obe verzie sľubujú, že budú najväčšími generátormi na vodíkový pohon na svete, keď budú uvedené do prevádzky, teda za predpokladu, že bude k dispozícii dostatok vodíka na ich prevádzku.

Vodíková elektráreň je navrhnutá na posilnenie siete založenej na obnoviteľných zdrojoch, rýchlo sa zvyšuje alebo znižuje, aby podporovala prerušované zdroje čistej energie, ako je slnečná a veterná energia, bez minimálnych prestávok alebo prestojov a so schopnosťou naštartovať a synchronizovať sa s elektrickou sieťou už za 30 sekúnd stlačením tlačidla. Použitím vodíka môže generátor Wärtsilä vyrábať elektrinu 100% bez uhlíka.

Vodíkový motor Wärtsilä 31H2.

„Musíme byť realisti, že zemný plyn bude hrať úlohu v našich energetických systémoch v nadchádzajúcich rokoch. Naše motory flexibilné na palivo môžu dnes využívať zemný plyn na zabezpečenie flexibility a vyváženia, čo umožňuje obnoviteľnú energiu. Potom sa môžu premeniť na vodík, keď sa stane dostupným, čím sa zabezpečí cesta k čistej nule,“ uviedol Anders Lindberg, prezident spoločnosti Wärtsilä Energy.

Koncepcia elektrárne Wärtsilä bola v prvej fáze certifikovaná technickým skúšobným ústavom TÜV SÜD, ktorý sa zameriava na ochranu ľudí a životného prostredia a zabezpečenie súladu s predpismi. Musí prejsť ďalšími dvoma certifikáciami, kým sa môže začať s jej výstavbou. Očakáva sa, že jej motory pripravené na vodík budú dostupné do roku 2026.

S viac ako miliónom prevádzkových hodín a viac ako 1 000 MW inštalácií má spoločnosť Wärtsilä Energy preukázanú spoľahlivosť v tejto oblasti. Bude zaujímavé sledovať, s akou účinnosťou by mohol tento masívny stroj fungovať a ako by sa mohol porovnávať z hľadiska priemyselnej a dlhodobej ekonomiky s prevádzkou typu veľkého palivového článku, ktorý by mohol premeniť vodík priamo späť na elektrinu a vodu.

Koncept vodíkovej elektrárne s motorom Wärtsilä 31H2.