Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvá dvojvežová solárna tepelná elektráreň na svete zvyšuje účinnosť o 24 %

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V čínskej provincii Gansu vyrástli dve 200 metrov vysoké veže, ktoré v kombinácii so sústavou 30 000 zrkadiel usporiadaných do sústredných kruhov, by mali ročne vyrábať viac ako 1,8 miliardy kilowatthodín elektrickej energie.

Hoci väčšina ľudí si pri pojme „solárna energia“ predstaví fotovoltaické panely, ktoré priamo premieňajú slnečné svetlo na elektrickú energiu, existuje aj iný spôsob získavania slnečnej energie, ktorý sa od začiatku 80. rokov minulého storočia neustále rozvíja. Tieto systémy, známe ako solárna tepelná energia alebo koncentrovaná solárna energia (ďalej len ako KSE), sa spoliehajú na zrkadlá známe ako heliostaty, ktoré odrážajú slnečné svetlo do centrálneho zberného bodu. Tam koncentrované lúče ohrievajú prenosovú kvapalinu, ktorá následne ohrieva pracovnú kvapalinu. Táto kvapalina sa potom odparuje, otáča turbínu a vyrába elektrickú energiu.

V roku 2014 bola v Mohavskej púšti v USA otvorená vtedy najväčšia solárna tepelná elektráreň na svete. Zariadenie známe ako Ivanpah Solar Electric Generating System pozostáva z troch rôznych veží obklopených heliostatickými sústavami a má výkon 392 megawattov. V roku 2017 Austrália oznámila, že buduje najväčšiu solárnu tepelnú elektráreň na svete s jednou vežou s navrhovaným výkonom 150 megawattov, hoci tento projekt bol nakoniec v roku 2019 zastavený. Najväčšia solárna elektráreň na svete, komplexná solárna elektráreň Noor, v súčasnosti funguje v saharskej púšti v Maroku, kde produkuje 510 megawattov energie.

Podľa správy China Global Television Network (CGTN) teraz skupina Three Gorges Group v Číne oznámila ďalší vývoj v oblasti KSE. Podobne ako zariadenie v USA, aj projekt skladovania solárnej tepelnej energie v Ghazhou bude využívať viacero veží. V tomto prípade dve, pričom obe budú mať spoločnú parnú turbínu.

Nové zariadenie je v súčasnosti dokončené na 90 % a jeho uvedenie do prevádzky sa očakáva koncom tohto roka.

Ale na rozdiel od amerického zariadenia, kde je každá veža obklopená vlastným poľom heliostatov, v čínskom projekte sa použije pole zrkadiel rozmiestnených v prekrývajúcich sa sústredných kruhoch. Zrkadlá tak budú môcť sledovať dráhu Slnka a odrážať svetlo do oboch veží čo najefektívnejším spôsobom. Je to pokrok, ktorý výrazne zlepší účinnosť KSE.

„Zrkadlá v prekrývajúcej sa oblasti sa môžu využívať v oboch vežiach,“ hovorí Wen Jianghong, vedúci projektu. „Očakáva sa, že táto konfigurácia zvýši účinnosť o 24 %.“

K tejto účinnosti prispieva aj skutočnosť, že použité zrkadlá majú 94 % účinnosť odrazu, čo znamená, že väčšina slnečnej energie, ktorá na ne dopadá, sa vracia späť do veží vyrábajúcich energiu.

Dve veže v novej elektrárni, ktorá je už dokončená na 90 %, budú využívať aj metódu roztavenej soli, ktorá bude cez deň akumulovať teplo a v noci ho uvoľňovať, aby zariadenie mohlo vyrábať energiu.

Nový systém KSE, ktorý by mal byť uvedený do prevádzky koncom tohto roka, sa pripojí k okolitým fotovoltaickým panelom a veterným turbínam v zariadení, aby poskytoval čistú energiu. V rámci tohto úsilia o ekologickú energiu sa očakáva, že solárne tepelné veže a zrkadlové polia ušetria 1,53 milióna ton emisií oxidu uhličitého ročne.

Zariadenie si môžete pozrieť zblízka vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.