Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Gravitačné veže z betónových blokov skladujú obnoviteľnú energiu

Gravitačné veže z betónových blokov skladujú obnoviteľnú energiu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rastúce energetické nároky bez dopadu na našu planétu môžu pomôcť vyriešiť technológie získavania energie z obnoviteľných zdrojov. Túto potenciálnu energiu však treba aj niekde uskladniť. Švajčiarska spoločnosť Energy Vault preto vyvinula inovatívny systém, ktorý uchováva energiu v obrovskej veži z betónových blokov, ktoré môže žeriav spustiť dole pre premenu kinetickej energie na elektrinu.

Gravitačná veža od spoločnosti Energy Vault je zameraná na uchovávanie energie z obnoviteľných zdrojov, ako je napríklad vietor alebo solárna energia. Pre jej uskladnenie využíva fyziku. Ak máte napríklad stlačenú pružinu a v nej potenciálnu energiu, hneď ako sa roztiahne sa energia uvoľní. V tomto prípade je energia ukladaná do vnútra obrovských betónových blokov.

Ak chcete nabiť túto obriu batériu, žeriav so šiestimi ramenami na vrchole veže vyťahuje betónové bloky zo zeme a ukladá ich okolo svojej základne a vytvára telo veže. Pre vybitie a teda uvoľnenie skladovanej energie sa využíva gravitácia. Žeriav jednoducho spustí betónové bloky späť na zem a premení kinetickú energiu na elektrinu. Algoritmy kalibrujú a riadia cykly nabíjania a vybíjania tak, aby boli čo najefektívnejšie.

Gravitačná veža Energy Vault

Spoločnosť Energy Vault tvrdí, že veže môžu mať kapacitu až 35 MWh a maximálny výkon 4 MW podľa svojej veľkosti, pričom zvýšenie kapacity umožňuje modulárnosť systému veží. Žeriav dokáže vygenerovať energiu za 2,9 sekundy s energetickou účinnosťou okolo 90%. Systém skladovania v betónových blokoch by pritom mal mať životnosť okolo 30 až 40 rokov.

Cieľom tohto inovatívneho systému je skladovanie energie z obnoviteľných zdrojov, ako je vietor alebo solárna energia, a využívať na napájanie domácností aj vtedy, keď nefúka vietor a nesvieti slnko. Prvá 35 MWh gravitačná veža Energy Vault bude nasadená už budúci rok v Indii pre spoločnosť Tata Power.

Gravitačná veža Energy Vault

Gravitačná veža Energy Vault