Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tesla Megapack: Masívne modulárne batériové úložisko čistej energie

Tesla Megapack: Masívne modulárne batériové úložisko čistej energie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pred necelými dvomi rokmi spoločnosť Tesla postavila v Južnej Austrálii najväčšiu lítium-iónovú batériu na svete. Tesla pokračuje vo vývoji a uvádza nové masívne modulárne batériové úložisko Megapack, o ktorom tvrdí, že dokáže prepojiť dostatok jednotiek, aby sa mohla ukladať energia z obnoviteľných zdrojov v giga meradle.

Najväčšia 129 MWh lítium-iónová batéria na svete postavená v Južnej Austrálii ukázala, že takéto riešenie má zmysel. Mesiac po zavedení systému, kedy došlo k poruche v hlavnej uhoľnej elektrárni, dokázala národnej rozvodnej sieti poskytnúť 100 MW. Tým sa odvrátila potreba pomerne pomalších a nákladnejších záložných možností v podobe takzvaných „špičkových“ elektrární, ktoré sa využívajú pre reguláciu elektrizačnej sústavy pri preťaženej sieti.

Masívne modulárne batériové úložisko Tesla Megapack.

Tieto elektrárne teda pracujú v špičke, teda v čase najväčšej spotreby elektrickej energie a podľa spoločnosti Tesla môže ich prevádzka stáť milióny dolárov denne, pričom sú oveľa menej účinné a znečisťujú omnoho viac ako bežné elektrárne. Nový batériový systém Megapack je preto navrhnutý tak, aby nahradil tieto „špičkové“ elektrárne ukladaním čistej veternej a solárnej energie pre jej použitie v čase špičky.

Masívne modulárne batériové úložisko Tesla Megapack.

Hoci má každá jednotka batériového systému Megapack kapacitu iba 3 MWh, sú navrhnuté tak, aby boli navzájom spojené a vytvorili tak obrovskú modulárnu batériu. Podľa spoločnosti Tesla by naškáľované 1 GWh batériovú úložisko Megapack mohlo napájať celé San Francisco po dobu až 6 hodín. Jednotky sú kompletne zostavené v Tesla Gigafactory a po ich uložení na mieste stačí iba zapojiť výstup kabeláže obojsmerného prúdu. Dajú sa tiež priamo pripojiť k solárnemu systému cez kabeláž jednosmerného prúdu.

Batériová jednotka masívneho modulárneho batériového systému Tesla Megapack.

Spoločnosť Tesla tiež tvrdí, že batérie Megapack sú veľmi zjednodušeným riešením pre ukladanie v priemyselnom meradle so 60-percentným nárastom hustoty energie a 10-krát menším počtom dielov. Môžu byť preto údajne inštalované 10 krát rýchlejšie ako súčasné systémy a zaberú o 40 percent menej miesta.