Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

88-MW vodíková elektráreň v Kanade spustí svoju prevádzku v roku 2023

88-MW vodíková elektráreň v Kanade spustí svoju prevádzku v roku 2023
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nemecká nadnárodná spoločnosť Thysenkrupp získala zákazku na výstavbu a prevádzku obrovského zariadenia na hydro-elektrolýzu v kanadskom Quebecu, ktoré bude využívať jeden z najsilnejších elektrolyzérov na svete na výrobu približne 11 100 metrických ton zeleného vodíka ročne.

Hornatý terén Kanady ponúka výnimočné príležitosti na výrobu čistej vodnej elektriny a krajina sa preto snažila maximalizovať túto výhody. Približne 61 percent celkovej výroby elektriny v Kanade pochádza z vodných elektrární s celkovou výrobnou kapacitou približne 82 GW, pričom Kanada je na štvrtom mieste na svete v celkovej výrobe vodnej energie, a to za USA, Brazíliou a Čínou.

Kanada sa teraz začína pozerať už aj na vodík. Štátna energetická spoločnosť Hydro-Quebec, najväčší producent energie v krajine, pridelila investíciu vo výške 200 miliónov CAD (viac ako 130 miliónov EUR) na výstavbu zariadenia vo Varennes neďaleko Montrealu, ktoré bude pomocou vodnej elektriny poháňať obrovský elektrolyzér a premieňať tak vodu na 11 100 metrických jednotiek ton zeleného vodíka a 88 000 metrických ton kyslíka ročne.

Toto nebude spočiatku určené na export. Elektráreň s výkonom 88-megawattov bude dodávať čistú energiu a kyslík do neďalekého recyklačného závodu. Tam sa bude používať na premenu nerecyklovateľného odpadu na biopalivá, aby neskončil na skládke.

Kanada tiež dúfa, že takéto závody dokážu premeniť obrovský vodný potenciál na podnikanie v oblasti vývozu čistej energie, ktorá by mohla poháňať budúce vozidlá a lietadlá s vodíkovými palivovými článkami, prispievať do integrovanejších vodíkových hospodárstiev a priemyselného využitia. Vodík by sa mohol predávať ako východisková surovina, z ktorej možno vyrábať neutrálne syntetické palivá.

Spoločnosť Hydro-Quebec tvrdí, že sa tiež pozerá na zelený vodík ako na potenciálne médium pre hromadné ukladanie energie, aj keď to bude predstavovať určité výzvy.

Nové hydro-elektrolýzne zariadenie by malo byť uvedené do prevádzky v roku 2023.