Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sieť Sigfox pre Internet vecí utešene rastie už aj na Slovensku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 9. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Internet vecí môže pre mnohých vyzerať ako vzdialená budúcnosť, no realita je úplne iná. Internet vecí ju už dávno tu a začína sa naplno využívať a dokonca už aj na Slovensku s ním máme prvé skúsenosti v podobe siete Sigfox, ktorú buduje operátor SimpleCell Networks Slovakia. O čom je teda táto sieť a ako nám pomôže uľahčiť si život, to sa už teraz dozviete.

Internet vecí, v skratke nazývaný aj ako IoT, sa dá charakterizovať ako schopnosť alebo možnosť aby veci mohli komunikovať rôznymi systémami, ktoré na záver vedia vyhodnotiť informácie a patrične reagovať. Keď hovoríme o veciach, môže to byť takmer všetko okolo nás. Budovy, autá, pôda, zvieratá, ľudia, ale aj napríklad také jablko. Z tohto dôvodu je vo veľa prípadoch nevyhnutné, aby bola táto komunikácia bezdrôtová a práve na tento účel sa buduje aj sieť Sigfox na Slovensku.

„Je určená pre zariadenie na batériách, to znamená nepotrebujete žiadne napájanie. Ďalšia vec, tá sieť je vo voľnom pásme 868 MHz, čo znamená, že prinášame veľmi optimálnu prevádzku. Táto technológia je veľmi unikátna, to znamená, používa patentovanú moduláciu signálu, aby sa zabezpečilo, že krátka správa, ktorá je odoslaná, za každých okolností bude doručená,“ vysvetľuje pán Martin Komínek, SimpleCell Nerworks Slovakia.

Sieť Sigfox sa pritom môže pochváliť poriadnym dosahom signálu medzi takzvanými bázovými stanicami, teda anténami, ktoré komunikujú s jednotlivými zariadeniami. Na pokrytie celého Slovenska by ich tak malo stačiť len 250.

„Každá jedna naša bázová stanica umožňuje prijať 9 miliónov správ denne, čo znamená, že sme naozaj pripravení na to reálne masové nasadenie. Čo sa týka dosahu, ako vlastne tá naša sieť funguje, tak je z Bratislavy úplne bežné, aby sa zariadenie dovysielalo na bázovú stanicu v Brne, v Nitre alebo kdekoľvek v okolí. A sme pripravení robiť špeciálne dokrývanie. To sa týka prípadov, ako odčítavanie vodomerov vo vodovodných šachtách, kde potrebujete sa dostať napríklad do úrovne mínus 2 metre.“

Informácia z IoT zariadení sa stretávajú centrálne v Sigfox cloude, odkiaľ sa následne odosielajú do koncových systémov. Celý proces komunikácie v sieti je pritom otázkou len niekoľkých sekúnd a jeho prioritou je v prvom rade bezpečnosť.

„Z pohľadu našej siete ju považujeme za veľmi bezpečnú, pretože zariadenie nielenže nemá ani IP adresu, ale svojvoľne sa ani na neho nedá komunikovať. Komunikácia v našej sieti musí byť vždy iniciovaná zariadením.“

Technológia siete Sigfox je nastavená tak, aby komunikujúce zariadenia mali čo najnižšiu spotrebu energie zo svojich batérií. Prispieva k tomu aj veľkosť zasielaných správ.

„Každá správa má maximálne 12 bajtov. Tým, že optimalizujeme sieť na odosielanie malých správ, je to jeden z dôvodov, prečo vieme dokonca garantovať výdrž batérie 5 rokov, 10 rokov, podľa použitia daného zariadenia.“

Sieť Sigfox pre Internet vecí utešene rastie už aj na Slovensku

Na mnohých miestach na Slovensku budú sieťou Sigfox pokryté aj také územia, kde nie je žiadny iný signál telekomunikačného operátora. Práve vďaka tomu si bude vedieť napríklad aj turista, vybavený SOS tlačidlom, privolať na pomoc záchrannú horskú službu i na miestach, kde by to inak možné nebolo.

Senzory a zariadenia by zároveň mohli pomáhať najmä v našich domácnostiach. Na diaľku sa tak bude dať odčítať stav elektromera, plynomera, či vodomera. Používateľ tak bude informovaný prostredníctvom mobilnej aplikácie o teplote, vlhkosti, pohybe alebo iných dôležitých parametroch v domácnosti. No možnosti využitia sú oveľa širšie.

„Môže to byť vyhľadávanie stratených psov alebo mačiek, alebo dokonca aj vyhodnocovanie chovania hovädzieho dobytka. To znamená, že či je ten dobytok v poriadku. Alebo to môžu byť zariadenia pre Smart City, inteligentné parkovisko a vyhodnocovanie, či je parkovacie miesto obsadené alebo voľné. Alebo to môže byť vyhodnocovanie naplnenosti smetných nádob, môže to byť vyhodnocovanie kvality ovzdušia,“ dodáva pán Martin Komínek, SimpleCell Nerworks Slovakia.

Sieť Sigfox už funguje aj na Slovensku a pomáha aj jednej súkromnej bezpečnostnej službe. Tá využíva rôzne senzory a zariadenia nielen pre monitorovanie chránených objektov, ale aj pre vzdialenú správu objektov bez prítomnosti fyzickej osoby.

„Dokážeme týmto monitorovať a spracovávať pomocou siete Sigfox aj ďalšie technologické veličiny, technologické signály. Či sú to teploty, stavy kotlov, tlak zariadení, ale aj iných sofistikovanejších technológií. Môžeme spomenúť napríklad parkovacie technológie, parkovacie senzory, ochrana povedzme tovaru, transportov tovarov,“ hovorí pán Rudolf Bárta, Securiton.

Ľudia však môžu byť presýtení rôznymi upozorneniami o stave svojej domácnosti, a tak si tieto starosti chce Securiton prevziať v budúcnosti na svoje plecia.

„Potrebujú náhradu, ktorá by filtrovala isté informácie, do istej miery ich spracovávala, aby odbremenila majiteľa, prípadne teda zainteresovaného človeka. A tam si myslíme, že je náš priestor a naša úloha zabezpečiť monitoring, spracovanie a následne dajme tomu nejakú reakciu a nejaký proces, ktorý bude s tým spojený,“ uzatvára pán Rudolf Bárta, Securiton.

Sieť Internetu vecí je už teda reálne tu. Riešení a možností, ako ju využiť, bude každým dňom pribúdať. Svedčí o tom aj to, že do vývoja zariadení, ktoré budú v sieti Sigfox fungovať, sa už pustilo 10 slovenských firiem.