Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovanet buduje IoT sieť, ktorá pomáha firmám v mnohých oblastiach

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Internet vecí nie je len budúcnosťou a už nejakú dobu reálne pomáha najmä spoločnostiam, a to v prístupe k údajom a na základe toho aj k lepšiemu a efektívnejšiemu rozhodovaniu. V tomto smere hrá významnú úlohu aj IoT sieť LoRaWAN, ktorú na Slovensku buduje Slovanet.

Práve vďaka nej sa firemní používatelia dostanú k automatickému odčítavaniu elektromerov či vodomerov. No slovenskí inžinieri išli ešte ďalej, a tak senzory v ich sieti sledujú aj naplnenia kontajnerov či dokonca mikroklímu v chladiacich systémoch pre potraviny v reštauráciách, obchodoch, ale aj v nemocniciach.

Veci okolo nás sa stávajú inteligentnými aj vďaka senzorom, pomocou ktorých začínajú komunikovať a prinášajú tak väčší prehľad o tom, čo sa v danom prostredí deje. Využiť sa to dá napríklad na zefektívnenie rôznych prevádzok. Jednou zo sietí, v ktorej takýto, takzvaný internet vecí, alebo v skratke IoT, funguje, je aj LoRaWAN. Je navrhnutá tak, aby umožnila prenos údajov z obrovského množstva pripojených zariadení a senzorov v riešeniach, kde sa nevyžaduje prenos dát v reálnom čase.

„To znamená, nezaujíma ma až tak veľmi, či to príde o sekundu, o päť sekúnd alebo o minútu. A vyslovene je to pre veľký objem, 10 tisíce, 100 tisíce zariadení pracujúcich na batériu a odosielajúcich dáta povedzme raz za 10 minút, raz za deň, 4x za deň a podobne. Pri týchto sieťach sa bavíme vyslovene o prenose rádovo v bajtoch. 70 percent našej prevádzky dneska, ktoré prenášajú senzory v našej sieti, sú správy o veľkosti 30 bajtov,“ vysvetľuje pán Marek Engler, manažér pre inovácie, Slovanet.

Táto bezdrôtová technológia využíva pre prenos dát antény, alebo inak povedané bázové stanice, ktoré majú relatívne veľký dosah, v závislosti od danej aplikácie. Pokrytie sa dá v prípade potreby rozšíriť aj do oblastí, kde býva všeobecne problém so šírením digitálneho signálu.

„Keď to tak zhrniem, tak sa dostávame na rozpätie vzdialenosti medzi jednotlivými bázovými stanicami od 500 metrov až rádovo kilometre. Ak ja potrebujem vykryť prostredie alebo nejakú oblasť, kde nie je signál, mám k dispozícii indoor gatewaye, ktorými môžem napríklad vykryť napríklad to podzemné parkovisko. Mám outdoor gatewaye, ktoré viem postaviť tam, kde si to daný projekt vyžaduje.“

Existuje viacero sietí, v ktorých môžu IoT zariadenia a senzory komunikovať, no sieť LoRaWAN má v tomto smere niektoré výhody.

„Najmä obojstranná komunikácia bez obmedzenia počtu správ. Veľkosť správy môže byť až do 240 bajtov. Máme potvrdzované správy. To znamená, zariadenia aj koncová aplikácia si môže vyžiadať potvrdenie a na základe potvrdenia sa nejakým spôsobom zachovať. A v neposlednom rade je to možnosť vybudovať privátne ostrovné riešenia pre vybraných zákazníkov.“

Takýto IoT systém sa dá vybudovať aj s len jednou bázovou stanicou, čo pri GSM riešeniach nie je efektívne. Dôležité je aj to, že sieť LoRaWAN podporuje kybernetickú bezpečnosť, ktorá je na pomerne vysokej úrovni.

„Každé jedno zariadenie využíva dva unikátne kľúče, pričom jeden z týchto kľúčov pozná len koncová aplikácia zákazníka. To znamená ani operátor, ktorý prenáša tie dáta, do tých dát nevidí a nevie, čo sa prenáša,“ dopĺňa pán Marek Engler, manažér pre inovácie, Slovanet

Technológia IoT v sieti LoRaWAN sa dá využiť v mnohých prípadoch, napríklad pri monitorovaní mikroklímy. Takto sa riešenie udomácnilo aj v gastronomických zariadeniach.

„V chladničkách, mrazničkách, aj v sklade máme namontované senzory, ktoré nám monitorujú teploty a v sklade sa monitoruje aj vlhkosť. Cez internet sa to dá robiť, nemusíme manuálne zapisovať. Vieme si z toho hocikedy vytiahnuť výstupy pre prípad kontroly. Takisto nám to signalizuje v prípade poruchy. Keď nám nejaká chladnička nefunguje, tak v podstate nás systém o tom informuje, keď sú tam tie výkyvy teploty vyššie ako sú nastavené,“ hovorí pán Martin Udvaros, prevádzkovateľ, Toto restaurant.

Inovatívna technológia je v prevádzkach s potravinami zároveň riešením aj pre dodržanie novej legislatívy. Tá totiž takýmto zariadeniam prikazuje monitorovať a zapisovať teplotu pomocou kalibrovaných meračov v pravidelných intervaloch. Automatizované riešenie Slovanetu sa však o to stará samé a môžeme ho tak prirovnať aj k automatickej knihe jázd, ktorá mnohých výrazne odbremenila od zapisovania. Popri takomto riešení sa však do bratislavskej reštaurácie s názvom TOTO dostali aj ďalšie inovácie.

„Skúšame senzor ovzdušia, senzor kvality vzduchu v reštaurácii, ktorý nám monitoruje aj teplotu vzduchu aj kvalitu. Vzduchotechniku, klimatizáciu vieme nastaviť promptnejšie, je to rýchlejšie.“

Slovenskí vývojári zo Slovanetu však prišli aj s riešením, ktoré dokáže na rôznych miestach zisťovať množstvo ľudí, ktorí sa na danom mieste vyskytli. Opäť z neho hlavné výhody získavajú aj reštaurácie.

„Viete z toho si urobiť štatistiky. Cenotvorbu si viete vďaka tomu spraviť. Keď je viac ľudí viete s tými cenami hýbať, akcie robiť a podobné veci. Ukáže vám kedy tu potrebujete jedného čašníka napríklad, kedy tu potrebujete troch, kedy máte najväčší frmol. Dá sa to regulovať, viete si tých ľudí nastaviť, aby niektorí chodili neskoršie, niektorí skôr,“ dodáva pán Martin Udvaros, prevádzkovateľ, Toto restaurant.

No nie je to len gastro biznis, ktorý dokáže slovenské IoT riešenia využiť. Slovanet má skúsenosti aj s ďalšími odvetviami.

„Pre oblasť Smart City je to monitorovanie vonkajších podmienok, svetelnosť, hluk, prašnosť, detekcia rôznych plynov. V interiéroch kvalita ovzdušia, teplota vlhkosť, CO2, VOC, prašnosť. V oblasti odpadového hospodárstva napríklad monitorovanie odpadu. V priemysle 4.0 napríklad, monitoring žeriavov, monitoring zváračiek, monitoring nádrží na vodu dažďovú,“ dopĺňa pán Marek Engler, manažér pre inovácie, Slovanet

Súhra senzorov a siete LoRaWAN pritom rozhodne poteší aj vinohradníkov. Tí sa tak vďaka inováciám dokážu lepšie starať o vinohrad a dokonca oveľa skôr dokážu zachytiť i prichádzajúce choroby viniča. No a riešenia s monitorovaním vzduchu vedia pomôcť všade tam, kde sú živé tvory, napríklad aj v teráriách a vôbec v zoologických záhradách.

Internet vecí je teda už dnes naplno tu a rozhodne budú mnohé riešenia a inštalácie neustále pribúdať. Vďaka tomu sa tak nielen mnohým firmám zjednoduší život a zefektívni podnikanie. No a postupom času sa z významných IoT riešení budú môcť nepochybne tešiť aj bežní ľudia v domácnostiach.