Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Huawei: 4K video v mobilnom dátovom prenose je už na dosah!

Huawei: 4K video v mobilnom dátovom prenose je už na dosah!
Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
16. 5. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počet zariadení , ktoré dokážu snímať 4K video z roka na rok rastie. Rovnako ako aj počet televízorov v obývačkách v tomto rozlíšení. Čínsky producent v oblasti telekomunikácií, Huawei, ktorý je známy nielen svojimi mobilnými telefónmi, ale najmä komponentmi pre telekomunikačnú infraštruktúru, sa preto rozhodol predstaviť koncept mobilnej siete, v ktorej je práve prenos a sledovanie 4K videa už na dosah.

Huawei je známy svojim inovatívnym prístupom pri vývoji nových mobilných telefónov. Istou výhodou tohto producenta je pritom to, že operátorom poskytuje aj komponenty pre stavbu ich mobilných sietí, a tak môže byť vyladenie jeho smartfónov s komponentmi v sieti istou výhodou. Platí to aj v prípade nasadzovania nových mobilných technológií, ku ktorým patrí najmä rýchlejší mobilný dátový prenos. No a s rýchlosťou a vyššou dátovou priepustnosťou potom súvisí aj možnosť zdieľať 4K videá práve v mobilnej sieti. Presne v tomto duchu sa snaží Huawei, popri ďalších technológiách, priblížiť celý koncept fungovania 4K prenosu na svojej svetovej Roadshow, ktorá sa dostala aj do Bratislavy. Všetky nové a zaujímavé technológie sa pritom výrobcovi podarili natlačiť do prezentačného kamióna. Ten má postupne, počas 6 mesiacov, prebrázdiť až 23 krajín sveta.

huawei, truck 2016

Redakcia Techpedia.SK sa do tohto netradične zariadeného vozidla dostala v rámci jeho bratislavskej zastávky. Inžinieri z vývoja Huawei nám tak poskytli aktuálne informácie o fungovaní jednotlivých mobilných riešení producenta. Zaujal najmä prenos a zdieľanie spomínaných 4K videí. Huawei má v tomto smere vyvinutú technológiu, ktorá prenos podporuje a odbúrava výpadky kvality signálu pri prenose. Odprezentovaný 4K prenos bol tak plynulý a v dostatočne dobrej kvalite.

huawei, truck 2016

Zaujalo aj riešenie z oblasti Internet of Things, pri ktorom má Huawei vypracovanú softvérovú platformu pre prepojenie jednotlivých zariadení. Vďaka nej potom dokážeme navzájom prepojiť napríklad bezpečnostné kamery, či ďalšie rôzne senzory v dome, aj s mobilnými aplikáciami. Takto získame vzdialené ovládanie a dosah nad našimi príbytkami, čo prispieva k vyššiemu komfortu a štandardu bývania, ako aj k zníženiu spotreby elektrickej energie. Internet of Things má naozaj budúcnosť a Huawei to vie.

huawei, truck 2016

K ďalším témam, o ktorých sme sa v technologickom trucku dozvedeli, patrí aj telefonovanie cez Wifi. Pre mnohých je známe najmä cez aplikácie Skype, Viber či WhatsApp, ale v tomto prípade ide o telefonovanie zo svojho mobilného čísla. Huawei totiž podporuje technológiu, pri ktorej by ste volajúceho na druhej strane nemali stratiť z linky ani keď sa dostanete do budovy, v ktorej práve nebude sieť mobilného operátora. Stačí aby tam bolo nejaké Wifi pripojenie, ktoré sa využije na kontinuálne pokračovanie hovoru z mobilnej siete. Jednoducho ak smartfón už dopredu zistí, že sa mobilný signál stráca, no k dispozícii je WIFI, hovor automaticky presmeruje na dátové pripojenie cez Wifi a ten tak ďalej pokračuje bez výpadku. Keďže je už takáto technológia k dispozícii, zostáva všetko na pleciach mobilných operátorov, aby podobné veľmi zaujímavé a v prvom rade praktické riešenie podporili.

huawei, truck 2016

Technológií však bolo v prezentačnom kamióne oveľa viac. Predovšetkým z B2B oblasti. Pozerať sa preto mali na čo najmä tí, ktorí by ich mohli postupne zavádzať do praxe. Technologický truck si pritom svoju ďalšiu cestu, opäť s novými technológiami, plánuje aj na budúci rok, a tak sa môžeme tešiť, čo nám inžinieri z Huawei, okrem ďalších vylepšených smartfónov, pripravia v oblasti informačných a komunikačných technológií.

huawei, truck 2016