Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

CAT S61 s vylepšenou termálnou kamerou vydrží v náročných podmienkach

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
16. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Asi sa ani nemusím pýtať na to, ktoré zariadenie máte najčastejšie v rukách. Žeby mobilný telefón? Je jedno či je to študent, manažér alebo remeselník, aj keď každý z nich má na mobil iné nároky. Zariadenie pre stavebníka či remeselníka musí byť určite odolnejšie. Vie to aj skupina Bullit, ktorá sa venuje odolným telefónom, a tak ani tento rok nechýba novinka. Telefón CAT S61 si pritom prináša nielen odolnosť, ale aj množstvo užitočných nástrojov práve pre danú skupinu ľudí.

Odolný smartfón CAT S61 je priamym nasledovníkom existujúceho modelu CAT S60, ktorý do sveta mobilných telefónov prvýkrát priniesol integráciu špeciálnej termálnej kamery FLIR. Vývojári sa však rozhodli, že jej technológie a funkcie v novej S61tke ešte o nejaký ten kúsok vylepšia.

„Zvýšil sa teplotný rozsah kamery. Teraz zvláda snímať teplotu od -20 až do 400 stupňov Celzia. Pridali sme tiež možnosť živého vysielania snímaných termálnych záberov. Napríklad inžinier na nejakej stavbe si nie je istý, čo mu kamera ukazuje. Teraz môže termálne zábery odoslať niekomu skúsenejšiemu, ktorý problém diagnostikuje v reálnom čase a pomôže mu,“ vysvetľuje pán Pete Cunnigham, Bullitt Group.

Termálna kamera FLIR síce zostala po fyzickej stránke rovnaká, no vďaka úprave softvéru sa podarilo vylepšiť jej rozlíšenie z VGA na HD. Zvýšil sa tiež kontrast a s využitím technológie MSX sa celkovo optimalizovala kvalita termálneho zobrazenia. Kamera sa dá využiť napríklad pre detekciu tepelných strát nielen v budovách, pre zachytenie vlhkosti, či identifikáciu preťažených elektrických obvodov. A dokonca pomôže vidieť v úplnej tme alebo cez ľahkú hmlu či dym.

„So zvýšeným tepelným rozsahom sa dá smartfón CAS S61 použiť napríklad aj pri diagnostike vozidiel alebo viete analyzovať elektrické vybavenie v prehriatych priemyselných strojoch. V stavebníctve to môže byť zase monitorovanie teploty asfaltu.“

Smartfón CAT S61 sa navyše môže pochváliť dvomi novými funkciami, ktoré používateľom uľahčia vykonávanie práce v teréne.

„Prvou z nich je laserový merač vzdialenosti, ktorý je schopný merať od bodu k bodu do vzdialenosti až 10 metrov. Dokáže tiež vypočítať 2D plochu.“

Odolný smartfón CAT S61 s rozšíreným balíkom užitočných nástrojov.

Druhou šikovnou pomôckou je snímač, ktorý používateľov upozorní na vysokú úroveň znečistených látok v ovzduší. Môžu to byť prchavé organické zlúčeniny alebo plyny, ktoré sa do vzduchu dostanú napríklad počas práce s farbami, lepidlami či čistiacimi prostriedkami.

„Snímač skúma vzorku každých 30 sekúnd a používateľa upozorní, ak sa vzduch dostane na zdraviu škodlivú úroveň. Ten sa môže rozhodnúť či zostane, odíde, otvorí dvere, spustí klimatizáciu alebo urobí čokoľvek iné.“

CAT S61 s 5,2 palcovým Full HD displejom pritom so svojimi špecifikáciami vôbec nezaostáva za modernými smartfónmi.

„Je poháňaný procesorom Snapdragon 630 spolu so 4 GB RAM. Má 64 gigabajtové úložisko, 4 500 mAh batériu, 16 megapixlový zadný a 8 megapixlový predný fotoaparát.“

Napriek krehkým komponentom toho S61tka vydrží naozaj veľa. Odolnosť je udávaná v kategórii IP68 a smartfón si prešiel aj náročnými vojenskými skúškami.

„Vydržal pád z výšky 1,8 metra na betón a to až 26 krát. Smartfón je odolný voči vode do hĺbky troch metrov po dobu jednej hodiny. Testovali sme ho aj vo veľkej bubnovej sušičke alebo sme ho vystavili tepelným šokom. S61tku si dokonca môžete zobrať so sebou aj do mora,“ uatvára pán Pete Cunnigham, Bullitt Group.

Odolný smartfón CAT S61, s vynovenými funkciami termálnej kamery, s laserovým meračom vzdialenosti a snímačom nebezpečných látok v ovzduší, vyzerá byť naozaj komplexným mobilným nástrojom. Mnohým používateľom by tak mohol uľahčiť a zefektívniť ich prácu aj v náročných podmienkach.