Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ottobock odhaľuje vylepšený exoskeletón na podporu ramien

Ottobock odhaľuje vylepšený exoskeletón na podporu ramien
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pred tromi rokmi nemecká spoločnosť Ottobock predstavila asistenčný exoskeletón pre hornú časť tela s názvom Paexo Shoulder. Teraz výrobca prichádza s aktualizovaným modelom, ktorý nesie názov Ottobock Shoulder.

Podobne ako pôvodná verzia sa nový a vylepšený exoskeletón Ottobock Shoulder nosí ako batoh. Má polstrovaný bedrový pás a polstrované ramenné popruhy, ktoré sú vpredu spojené hrudným popruhom. Okrem toho sa okolo bicepsu každej ruky nachádzajú polstrované manžety. Od týchto manžiet vedú vzpery k mechanizmu na ukladanie energie na chrbte prostredníctvom spojovacieho prvku. Nie je pritom potrebná batéria ani iný zdroj elektrickej energie.

Exoskeletón Ottobock Shoulder.

„Ottobock Shoulder zbiera potenciálnu energiu horných končatín používateľa a ukladá ju do systému pružín a laniek,“ povedal hlavný vedec spoločnosti Dr. Homayoon Kazerooni. „Táto potenciálna energia sa absorbuje pri minimálnej námahe používateľa, keď sa ramená spustia. Zariadenie túto uloženú energiu priebežne uvoľňuje, aby sa znížila námaha používateľa pri zdvíhaní horných končatín.“

Exoskeletón Ottobock Shoulder.

Medzi vylepšenia oproti predchádzajúcemu modelu patrí zjednodušený systém nastavenia, ktorý údajne umožňuje nasadiť exoskeletón za menej ako 20 sekúnd. Novo navrhnutý bedrový pás je údajne tiež pohodlnejší.

Medzi voliteľné doplnky patrí polstrovaná opierka krku na zmiernenie tlaku na krčnú chrbticu; bunda na ochranu používateľov počas zvárania; plus „mäkký chrbát“ na podporu dolnej časti chrbtice a stabilizáciu trupu.

Exoskeletón Ottobock Shoulder je už dostupný, pričom jeho cena sa začína od 4 990 dolárov.

Exoskeletón Ottobock Shoulder.