Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najnovší klietkový dron Elios získal LiDAR na 3D mapovanie priestorov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mapovanie vnútra stiesnených, ťažko prístupných priestorov môže byť užitočné pre ľudí, ako sú prevádzkovatelia závodov, no drony, ktoré lietajú na takýchto miestach, by mohli ľahko havarovať. Najnovšia kvadrokoptéra Elios 3 je však vybavená LiDAR-om a klietkou, aby bez problémov zvládla aj tieto náročné výzvy.

Technológia, ktorá stojí za radom dronov Elios bola predstavená už v roku 2013, kedy inžinieri zo švajčiarskeho výskumného inštitútu EPFL vytvorili prototyp. Kvadrokoptéry Elios, ktoré komercializovala spin-off spoločnosť Flyability, sa odvtedy využívajú na množstvo zaujímavých účelov, vrátane prieskumu ľadových jaskýň v Grónsku.

Podobne ako jeho predchodcovia, aj dron Elios 3 má okolo svojho tela klietku vyrobenú z uhlíkových vlákien, ktorá ho chráni v prípade, že do niečoho v úzkych priestoroch narazí. Klietka chráni aj veci a potenciálne i ľudí, do ktorých by mohol dron naraziť.

Veľkou novinkou tejto verzie je snímač Ouster OS0-32 LiDAR. V kombinácii s palubným mapovacím softvérom FlyAware založeným na technológii SLAM toto zariadenie umožňuje dronu vytvárať a zaznamenávať trojrozmerné počítačové modely svojho okolia v reálnom čase.

Okrem kamier (vpredu) a LiDAR-u (vzadu) umožňujú montážne porty vybaviť dron Elios 3 ďalšími dvomi zariadeniami.

Snímač LiDAR a softvér tiež pomáhajú stabilizovať dron Elios 3 počas letu s malou pomocou jeho troch kamier. Tie zahŕňajú termokameru, snímač vzdialenosti a optickú kameru s rozlíšením 4K. Posledná menovaná kamera prenáša živý obraz operátorovi a v zhoršených podmienkach jej pomáha sústava LED reflektorov, ktoré vydávajú spolu svetlo s jasom až 16 000 lúmenov.

Jedno nabitie lítiovej batérie by údajne malo stačiť na 12,5 minúty letu. Celý dron je vodotesný podľa štandardu IP44, čo znamená, že je chránený proti striekajúcej vode zo všetkých strán.

Ceny sú potenciálnym záujemcom k dispozícii na vyžiadanie.

Vďaka LED reflektorom môže dron Elios 3 pracovať v prostredí, ktoré by inak bolo tmavé.