Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tancujúce včely inšpirujú alternatívny komunikačný systém pre roboty

Tancujúce včely inšpirujú alternatívny komunikačný systém pre roboty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojári už pracujú na robotoch, ktoré medzi sebou komunikujú prostredníctvom bezdrôtových sietí, aby mohli spolupracovať na daných úlohách. Niekedy však takéto siete nie sú k dispozícii. Nová technika inšpirovaná včelami preto prinúti roboty namiesto toho „tancovať“.

Keďže včely medonosné sa nedokážu dorozumievať rečou, často si navzájom odovzdávajú informácie kmitaním tela. Tento vzorec pohybov, ktorý je známy ako „kývavý tanec“, môže jedna včela zberačka použiť na informovanie ostatných včiel o tom, kde sa nachádza zdroj potravy. Smer pohybov zodpovedá smeru potravy vzhľadom na úľ a slnko, zatiaľ čo trvanie tanca naznačuje vzdialenosť potravy od úľa.

Inšpirovaný týmto správaním sa medzinárodný tím výskumníkov rozhodol zistiť, či by podobný systém mohli využívať roboty a ľudia na miestach, ako sú miesta katastrof, kde nie sú k dispozícii bezdrôtové siete.

V systéme konceptu, ktorý dokazuje funkčnosť technológie, človek začína tým, že robí gestá rukou robotickému „poslíčkovi“ s názvom Turtlebot, ktorý je vybavený kamerou. Pomocou algoritmov sledovania kostry je tento robot schopný interpretovať kódované gestá, ktoré sprostredkujú polohu balíka v miestnosti. Potom sa tento robot na kolieskach presunie k „robotovi na manipuláciu s balíkmi“ a pohybuje sa tak, aby na podlahe pred týmto robotom vytváral vzor.

Keď robot na manipuláciu s balíkom sleduje pomocou vlastnej kamery na snímanie hĺbky priestoru, zistí smer, v ktorom sa balík nachádza, na základe orientácie vzoru a určí vzdialenosť, ktorú bude musieť prejsť, na základe toho, ako dlho trvá sledovanie vzoru. Potom sa pohybuje určeným smerom počas určeného času a po dosiahnutí cieľa použije svoj systém rozpoznávania objektov na zistenie balíka.

V doteraz vykonaných testoch obidva roboty presne interpretovali a vykonali gestá a kývacie tance približne v 93 percentách prípadov.

Výskum viedli profesor Abhra Roy Chowdhury z Indického vedeckého inštitútu a doktorand Kaustubh Joshi z Marylandskej univerzity. Je opísaný v článku, ktorý bol nedávno uverejnený v magazíne Frontiers in Robotics and AI.