Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický pavúk by mohol kontrolovať kanalizačné potrubia v Japonsku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa japonskej robotickej firmy TMSUK je v tejto krajine v súčasnosti nedostatok pracovníkov na kontrolu kanalizácie. Spoločnosť sa preto rozhodla zefektívniť pracovnú záťaž existujúcich pracovníkov tým, že vyvinula robotického pavúka na kontrolu kanalizačných potrubí.

Prototyp viacnohého kráčajúceho robota, známeho pod názvom SPD1, bol údajne vytvorený ako odpoveď na požiadavku spoločnosti zaoberajúcej sa údržbou ciest a kanalizačných potrubí. Vo svojej súčasnej podobe má robotické zariadenie rozmery 21 x 25 x 28 centimetra, váži približne 3,5 kilogramu. Je pritom navrhnuté tak, aby sa dostalo cez potrubia, ktoré sú príliš úzke na to, aby ich mohli skúmať ľudia. „Pavúčie oči“ robota sú v skutočnosti LED reflektory a senzory, ktoré používa na vyhodnocovanie svojho okolia.

Robot je diaľkovo napájaný a ovládaný pomocou kábla, ktorý od neho vedie k jeho ľudskému operátorovi, ktorý používa ovládač herného typu. Táto osoba si v reálnom čase pozerá video z palubnej kamery SPD1, ktorá by mohla mať podobu buď kamerového modulu Raspberry Pi 2, alebo 360-stupňovej kamery XDV360. Výhodou druhej menovanej kamery by bolo, že namiesto fyzického otáčania a nakláňania skutočnej kamery by ju používateľ mohol len virtuálne otáčať a nakláňať na svojej dotykovej obrazovke.

Robotický pavúk SPD1 má rozmery 21 x 25 x 28 cm a váži približne 3,5 kg.

Zatiaľ čo jeden robot SPD1 by sa mohol používať výlučne na vykonávanie inšpekcií, spoločnosť TMSUK predpokladá scenár, v ktorom by tri roboty mohli byť fyzicky prepojené pomocou lana a pracovať ako skupina. V takomto usporiadaní by vedúci robot navigoval cez potrubie, druhý robot by identifikoval oblasti, ktoré si vyžadujú opravy, a tretí robot by tieto opravy vykonal prostredníctvom robotického ramena s nástrojmi.

Plánuje sa, že robot SPD1 bude predvedený na „mieste prieskumu kanalizačného potrubia“, po ktorom bude oznámená jeho komerčná dostupnosť. V akcii si ho môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.

Robot SPD1 sa môže používať samostatne alebo v priviazaných skupinách po troch.